A lengyel elnök aláírta a szén kiskereskedelmi árát korlátozó törvényt

A tüzelőanyag tavalyi átlagárának szintjén, tonnánkénti bruttó 996,6 zlotyban szabják meg az ársapkát a szénkereskedő cégeknek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 12. 15:30
POLAND-UE-ENVIRONMENT-ENERGY-COAL Fotó: Europress/AFP/WOJTEK RADWANSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aláírta Andrzej Duda  lengyel elnök a parlament által korábban elfogadott törvényt, amely korlátozza a szén árát a kisfogyasztóknak: egy tonna szén maximum 85 300 forintnak megfelelő összeg lehet – közölte kedden a varsói államfői hivatal. A múlt héten a szejm által véglegesen jóváhagyott törvény értelmében a tüzelőanyag tavalyi átlagárának szintjén, tonnánkénti bruttó 996,6 zlotyban szabják meg az ársapkát a szénkereskedő cégeknek. Egyúttal a programban részt vevő cégek tonnánként legfeljebb bruttó 10,7 zloty (916 forint) állami támogatást kapnak.

A projekt a szénnel tüzelő egyéni fogyasztók, lakóközösségek támogatását célozza, minden háztartás évente három tonna szenet szerezhet be a szabályozott áron. Az állami költségvetés maximum hárommilliárd zlotyt (256,7 milliárd forint) szánhat a szénkereskedőknek kifizetendő támogatásra.

Tavaly a lengyelországi háztartások mintegy ötven százalékában fűtöttek szénnel. Lengyelország évente több mint 44 millió tonna szenet termel ki, a kisfogyasztói szükségleteket azonban nagyrészt külföldi forrásokból fedezik. 2021-ben nyolcmillió tonna, főként a háztartások fűtésére szánt szenet importáltak Oroszországból.

Az Európai Bizottság lengyel kezdeményezésre szénemberagót vetett ki Moszkvával szemben az április elején elfogadott szankciócsomagban, Varsó pedig az április közepén elfogadott törvényben tiltotta meg az orosz szénimportot. A már tavaly óta növekedő lengyelországi szénárak ezt követően tovább emelkedtek.

A kormány ausztráliai, dél-afrikai, kolumbiai, indonéziai és amerikai importtal szeretné kiegészíteni a szénpiacon keletkezett hiányt, és tervezi az ukrajnai háború előtt fokozatosan leálló hazai szénkitermelés újbóli növelését is.

A legnagyobb lengyel szénkitermelő cég, a PGG szakszervezetei hétfőn Katowicében ülősztrájkot indítottak el. Béremelési követeléseik mellett a szénkitermelés bővítésével és az energiaiparnak szállított szénnek a piacinál alacsonyabb lengyelországi áraival összefüggő kérdéskört akarják megvitatni a kormány képviselőivel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Europress/AFP/Wojtek Radwanski)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.