időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

Már tizenhatezer diák dolgozik a nyáron támogatással

Magyar Nemzet
2022.07.09. 15:15 2022.07.09. 21:22
Már tizenhatezer diák dolgozik a nyáron támogatással

Eddig több mint 19 ezer fiatal regisztrált a Nyári diákmunka program idei kiírására, 16 ezren pedig már munkába álltak. Ötből négy esetben önkormányzatokat támogat az állam középiskolások és egyetemisták nyári munkavállalásában, de a mezőgazdaságban és a turizmus-vendéglátásban is szép számmal dolgoznak fiatalok. A 25 év alattiak nyári munkáját az szja-mentesség is segíti.

Az idén bevezetett szja-mentességüknek köszönhetően a 25 év alattiaknak még inkább megéri a vakáció alatt munkát vállalniuk. A Nyári diákmunka program 2013 óta pedig bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták szünidei foglalkoztatását. Az idei felhívásban mostanáig megkötött 3500 szerződés alapján 16 ezer fiatal dolgozik önkormányzatoknál, a turizmus-vendéglátásban vagy a mezőgazdaságban több mint 1,7 milliárd forint állami hozzájárulással

– ismertette a friss adatokat Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára.

A programban 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok foglalkoztatása támogatható. A fiatalok június közepe óta regisztrálhatnak az idei kiírásra, ezt eddig több mint 19 ezren tették meg. A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. Mostanáig 3560 munkaadótól 3885 kérelem érkezett be 17736 diák foglalkoztatására több mint kétmilliárd forint támogatási igénnyel.

Ötből négy esetben önkormányzatok keresnek hivatalsegédeket a nyári szabadságolások idejére, az állandó munkaerő pótlására.

A helyhatóságok számára legfeljebb két hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett bért. Már több mint háromezer diák szerezhet gyakorlati munkatapasztalatot a turizmus-vendéglátásban, szállodákban, éttermekben, fagylaltozókban besegítve az idegenforgalmi főszezonban. A cégeknél legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalja át.

A járási hivatalok folyamatosan közvetítik ki a diákokat a munkahelyekre, és biztosítják a bértámogatást a munkaadóknak. Az augusztus végéig tartó Nyári diákmunka program részletei a www.munka.hu oldalon olvashatók.

A kormány a Nyári diákmunka programban a múlt évig több mint 242 ezer tanulót, hallgatót támogatott összesen csaknem 24 milliárd forinttal. Az idei kiírásra beérkezett  igénylések máris meghaladják az eredeti, kétmilliárd forintos keretösszeget. A TIM a múlt héten majd egymilliárd forinttal emelte meg a rendelkezésre álló forrásmennyiséget.

Kutnyánszky Zsolt kifejtette, a kormány célja a teljes foglalkoztatás kivívása és megvédése. Szerinte további munkaerő-tartalékok

a részmunkaidő és a távmunka elterjesztése mellett éppen a fiatalabb korosztályokban találhatók.

Borítókép: Diákmunkás a győri Piccolino pizzériában (Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.