Feltőkésítéssel mentik meg a németek a gázszolgáltatót

Többmilliárdos mentőcsomagról kötött megállapodást a német kormány és az orosz gáz legnagyobb németországi importőre, az Uniper.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 22. 14:43
HABECK, Robert
Grünheide, 2022. március 22. Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter a Tesla Motors amerikai elektromosjármû-gyártó Gigafactory nevû gyárának megnyitóján a Berlin szomszédságában fekvõ Grünheidében 2022. március 22-én. MTI/EPA/Action Press pool/Christian Marquardt Fotó: Christian Marquardt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többmilliárdos mentőcsomagról kötött megállapodást a német kormány és az orosz gáz legnagyobb németországi importőre, az Uniper – jelentette be pénteken a vállalat. Az egyezség értelmében a német állam a tőkeemeléssel harmincszázalékos részesedést szerez az Uniperben –ismertette a távirati iroda.

A cég közleménye szerint 267 millió eurós tőkeemelést hajtanak végre 1,70 eurós részvényárfolyamon a meglévő részvényesek jegyzési jogának kizárása mellett. Emellett kötelező átváltási eszközt (Compulsory Convertible Debentures, CCD) bocsátanak ki több tételben, összesen legfeljebb 7,7 milliárd euró értékben. Az Uniper jelenlegi többségi tulajdonosa, a finn Fortum opcióval rendelkezik majd a CCD-eszközök megvásárlására. A CCD olyan kamatozó értékpapír, amelyet legkésőbb a futamidő végén részvényekre kell átváltani. A hitelminősítők ezért részvényjellegű eszköznek tekintik ezeket.

A mentőcsomag részeként a KfW állami beruházási bank Unipernek megnyitott hitelkeretét is megemelik kétmilliárd euróról kilencmilliárd euróra. Az Európai Bizottságnak még jóvá kell hagynia a mentőcsomagot. Az Uniper részvényesei pedig egy rendkívüli közgyűlésen szavaznak majd annak elfogadásáról.

A németországi gázellátásban kulcsszerepet játszó csoportot súlyosan érintette, hogy csökkentek az Oroszországból az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül érkező gázszállítások. Az Uniper szerződéses kötelezettségei teljesítéséhez kénytelen volt a szabadpiacon beszerezni a szükséges tételeket, ami felemésztette a likviditását. Az Uniper több mint száz önkormányzati és ipari vállalatot lát el földgázzal.

Robert Habeck (Zöldek) szövetségi gazdasági miniszter csütörtökön új energiatakarékossági intézkedéscsomagot jelentett be. A miniszter egyúttal az állam támogatásáról is biztosította akkor az Unipert. 

– Nem fogjuk hagyni, hogy egy rendszerszinten fontos vállalat csődbe menjen, és ennek következtében az energiapiac zűrzavarba kerüljön – mondta. Hozzátette, hogy a német kormány az adófizetőknek a legjobb és legolcsóbb, az ellátás biztonságát legjobban garantáló megoldást választja.

Az Uniper megmentéséről folytatott tárgyalásokon a német kormány már korábban jelezte, hogy mechanizmust dolgoznak ki az orosz gázszállítások csökkenése miatt emelkedő beszerzési költségek részleges kompenzációjára.

Borítókép: Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Action Press pool/Christian Marquardt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.