Jövőre dönt az OMV Petrom a fekete-tengeri gázmező sorsáról

A Neptun Deep fekete-tengeri gázmezőből évente tízmilliárd köbméter gáz kitermelését tervezik.

Magyar Nemzet
2022. 07. 28. 14:25
null
Forrás: OMV Petrom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan a jövő év közepén dönt az OMV Petrom a fekete-tengeri Neptun Deep földgázlelőhely kitermelésének sorsáról – jelentette ki csütörtökön bukaresti sajtótájékoztatón Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója.

Az osztrák olajvállalat romániai leányvállalatának vezérigazgatója elmondta, hogy a román Romgaz és az amerikai ExxonMobil közötti tranzakció véglegesítése várhatóan a harmadik negyedévben zárul, egyebek mellett ez is késlelteti a döntés meghozatalát. 

Az OMV ugyanis a földgázmező ötven százalékát birtokolja, a másik fele a román Romgaz állami gázvállalaté lett, miután tavaly októberben ez utóbbi 1,06 milliárd dollárért megvette az Exxon ötvenszázalékos részesedését a Neptun Deep földgázmezőben.

A vezérigazgató üdvözölte, hogy a román parlament elfogadta az idén az offshore gázmezők kitermelését szabályozó törvénymódosító indítványt, amely javítja a befektetőknek szabott feltételeket, de Verchere szerint még tisztázni kell néhány részletet. A vezérigazgató arról biztosította a közvéleményt, hogy minél gyorsabban meg akarják hozni a döntést, de a befektetőknek teljes mértékben kiszámítható, stabil jogi és adóügyi beruházási környezetre van szükségük, ebből a szempontból már sokat javított az elfogadott jogszabály. 

A Neptun Deep fekete-tengeri gázmezőből évente tízmilliárd köbméter gáz kitermelését tervezik.

Verchere azt is közölte a sajtótájékoztatón, hogy Románia energiatermelése nyolc százalékkal csökkent az idei első fél évben, az energia iránti kereslet is öt százalékkal mérséklődött a tavalyi év azonos időszakához mérten. Hozzátette: a romániai gázfogyasztás 13 százalékkal esett vissza, ami főként a gáz drágulásával magyarázható. Az üzemanyagfogyasztás két százalékkal csökkent, ami főleg júniusban volt tapasztalható.

Az OMV Petrom nyeresége az idei első fél évben 374 százalékkal, 4,646 milliárd lejre (382,7 milliárd forint) nőtt az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakában elért 980 millió lejhez képest. Az árbevétele 153 százalékkal, 25,581 milliárd lejre emelkedett az energiaárak drágulása miatt, valamint az olajtermékek és a villamos energia nagyobb volumenű értékesítésének köszönhetően.

Borítókép: OMV Petrom

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.