Moszkva megvizsgálja a plusz földgáz vásárlására irányuló magyar kérést + videó

Orosz külügyminiszter: Szeretnénk folytatni a paksi projektet a Roszatommal együtt.

Magyar Nemzet
2022. 07. 21. 17:56
LAVROV, Szergej; SZIJJÁRTÓ Péter
Moszkva, 2022. július 21. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (b) Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert fogadja Moszkvában 2022. július 21-én. MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata Fotó: - Forrás: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös sajtótájékoztatót tartott az orosz és a magyar külügyminiszter csütörtöki tárgyalásaikat követően Moszkvában. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a sajtótájékoztatón aláhúzta, hogy a kormánynak az európai energetikai válsághelyzet közepette is kötelessége Magyarország ellátásának teljes biztosítása. Mint közölte, ezért döntöttek a hosszú távú szerződésekben rögzített mennyiségen felüli hétszázmillió köbméter plusz földgáz beszerzéséről, ami, ha tetszik, ha nem, Oroszországból származó források nélkül nem lenne lehetséges.

Hozzátette: menetrend szerint zajlik a gáztározók feltöltése, ennek szintje jelenleg az éves fogyasztás 27,3 százalékán áll, míg az európai átlag 17,3 százalék. – Normális időkben ez elég is lenne, biztonságot adna, de mindannyian tudjuk, hogy nem normális időkben élünk, ezért még biztosabbra kell mennünk – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Magyarországon megtettek minden szükséges intézkedést az extra mennyiség fogadása és a pénzügyi források biztosítása érdekében. A következő hetekben napi mintegy húszmillió köbméternyi beszállítási kapacitás áll majd rendelkezésre erre a célra a déli útvonalon, illetve a Szlovákia és Ausztria felőli interkonnektoron.

Kitért arra is, hogy szakmai és vállalati szinten már zajlanak egy ideje a tárgyalások, azonban politikai megállapodásra is szükség van, márpedig a mostani találkozó célja épp az, hogy minél gyorsabban le lehessen zárni a folyamatot, és mihamarabb megkezdődhessen a szállítás.

– Mindenfajta körülmények dacára el akarjuk azt érni, hogy Magyarországon senki ne kerülhessen méltatlan vagy kiszolgáltatott helyzetbe, legyen elég földgáz minden magyar ember, minden magyar család és minden magyar vállalkozás számára – jelentette mi Szijjártó Péter.

A sajtótájékoztatón Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondta: tartalmas és hasznos volt a találkozó. Áttekintették, miként állnak és hol tartanak a kétoldalú feladatok megvalósításában, amelyekről Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök állapodott meg februárban – derül ki a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalára feltöltött videóból. A közös energetikai projektek megvalósításában Lavrov szerint sikereket értek el, és a világjárvány ellenére a tavalyi kétoldalú áruforgalom 25 százalékkal nőtt.

Paks II-vel kapcsolatban Lavrov úgy fogalmazott: „Szeretnénk folytatni a paksi projektet a Roszatommal együtt, ezt startégiailag fontos projektnek tartjuk.” 

– A gázszállítás terén tartják magukat a tavaly aláírt megállapodáshoz – közölte az orosz külügyminiszter.

Lavrov hangsúlyozta: megvizsgálják a magyar kérést, amely szerint Magyarország több orosz gázt szeretne venni.

Az orosz külügyminiszter utalt arra: a szankciók ellenére is keresik a módját annak, hogy tovább mélyítsék Magyarországgal a kétoldalú együttműködést.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert fogadja Moszkvában 2022. július 21-én (Fotó: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.