A szállásadók optimisták, a vendéglátósok kevésbé

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók ötven százaléka növekedést vár a vendégéjszakák számában, 46 százalékuk stagnálást, és csupán négy százalékuk vár visszaesést a turizmus minden alágazatára kiterjedő, reprezentatív turizmus konjunktúraindex (tki) júniusi adatai szerint – közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (Vimosz) és a GKI Gazdaságkutató.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 16. 13:25
szálloda
Budapest 2021.07.08. Intercity Hotel foto: Kallus György/Világgazdaság Fotó: Kallus György/Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vendéglátásban működők a jövőre vonatkozóan kevésbé optimisták, mint a szállásadók, mert 38 százalékuk vár forgalomnövekedést, májusban ez az arány még 63 százalék volt. Míg 52 százalékuk stagnálást, tíz százalékuk pedig visszaesést vetít előre – derül ki a távirati  irodának küldött közleményből. A júniusi tki plusz hat ponton áll (–100 és +100 közötti skálán értelmezve), eszerint az ágazat szereplői enyhe konjunktúrát érzékelnek. Májushoz képest az index értéke enyhén, hat ponttal csökkent. 

A szálláshely-szolgáltatásban plusz négy pont (májushoz képest nyolcpontos visszaesés), a vendéglátásban szintén plusz négy pont (tízpontos visszaesés), az egyéb turisztikai szektorokban pedig plusz 11 pont (négypontos emelkedés) volt a konjunktúraindex értéke 2022 hatodik hónapjában.

A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest plusz tíz ponton áll, ez lassú ütemben növekvő munkaerő-keresletet mutat. A mutató mindhárom alszektorban pozitív, ezen belül is leginkább a szálláshely-szolgáltatásban, legkevésbé pedig az egyéb turisztikai alszektorban. A foglalkoztatotti létszám alakulása a következő három hónapra vonatkozóan +9 pontot jelez, amely enyhe túlkeresletet jelent, enyhébbet, mint májusban. A turizmus foglalkoztatási várakozás indexe 2022 júniusában kissé meghaladta a GKI EU számára végzett konjunktúrakutatásban mért, szolgáltatási szektorra számított index értékét (+6), ugyanakkor megegyezett a nemzetgazdasági átlaggal, plusz kilenc pontot tett ki.

A vállalkozások átlagos üzleti helyzete az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest javult, +26 ponton állt 2022. júniusban. Májushoz képest azonban négy ponttal csökkent a mutató értéke. A mutató mindhárom alszektorban pozitív, de jelentősek a különbségek: a vendéglátásban a legalacsonyabb, +10 pont (27 pontos csökkenés májushoz képest), a szálláshely szolgáltatásban +22 pont (kétpontos emelkedés), míg az egyéb turisztikai szektorban +48 pont (jelentős, 27 pontos emelkedés). Azaz a vendéglátók romló üzleti helyzetet érzékelnek – közölték.

Júniusban a turisztikai cégek 35 százaléka jelezte – a májusi 40 százalék után –, hogy a következő három hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát, 64 százalékuk nem változtat az árakon, és egy százaléknál kevesebben jeleznek csökkenést. A szálláshely-szolgáltatásban már korábban (szezonkezdetkor) lezajlottak az áremelések, ezért mindössze 9 százalék a drágítást tervezők aránya, miközben a vendéglátásban főként az élelmiszerárak emelkedése miatt 49 százalék, míg az egyéb turisztikai szektorokban a cégek 54 százaléka tervezi feljebb vinni a tarifákat.

A turisztikai cégek 26 százaléka gondolkodik a következő egy évben fejlesztésben, amely alacsonyabb arány, mint az egy hónappal ezelőtt mért 45 százalékos. A fejlesztést megvalósítók közel háromnegyedénél ezek a fejlesztések főként a szezon kezdetével már elkezdődtek és azóta be is fejeződtek – közölték.

A Vimosz a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen dolgozta ki a turizmus konjunktúraindexet, amely idén április óta havi gyakorisággal méri az ágazatban a konjunktúra várható alakulását, információt nyújtva ezzel a várható trendekről.

Borítókép: Intercity Hotel Budapest (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.