időjárás 23°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Róna Péter: Nem kell ársapka, nem kell rezsicsökkentés + videó

Magyar Nemzet
2022.07.15. 12:03 2022.07.15. 20:46
Róna Péter: Nem kell ársapka, nem kell rezsicsökkentés + videó

Ismét felmondta a baloldali leckét Róna Péter, a választások után azonnal szétesett összefogás volt államfőjelöltje. A közgazdász ezúttal a Heti TV Pirkadat című műsorában nyilatkozott.

– Ársapka nem kell, rezsicsökkentés nem kell, a piachoz kell alkalmazkodni – fogalmazott az adásban. Róna Péter szerint a rászorulókat kell segíteni, de az nem megy, hogy fizessen mindenki kevesebbet a fogyasztásáért. – A piaci árat kell megfizetni, de aki szerényebb körülmények között él, annak az állam adjon havi támogatást. Ez így működik például Spanyolországban – magyarázta.

Ez a felvetés a segélyezés politikáját jelenti, amely már megbukott a 2010 előtti balliberális kormányzás időszakában. Ezen változtatott az Orbán-kabinet, a foglalkoztatás közel egymillió fővel bővült az elmúlt tizenkét év alatt. 

Róna Péter nem először kritizálta a rezsicsökkentést és a benzinárstopot, ahogy tették ezt más baloldali és liberális közgazdászok, így mások mellett Surányi György volt jegybankelnök. 

A számok azonban azt mutatják, hogy egyes élelmiszerek árának rögzítése és a benzinársapka igenis működik, mert mintegy öt-hat százalékkal visszafogja az inflációt a kormány többi intézkedéseivel együtt.

 

Borítókép: Róna Péter közgazdász, az ellenzéki frakciók köztársaságielnök-jelöltje az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Energia-veszélyhelyzet

Egyötödére csökkent az Északi Áramlaton Németországba érkező orosz gáz mennyisége

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.