Róna Péter: Nem kell ársapka, nem kell rezsicsökkentés + videó

Ismét felmondta a baloldali leckét a széthullott ellenzéki összefogás volt államfőjelöltje.

Magyar Nemzet
2022. 07. 15. 12:03
RÓNA Péter
Budapest, 2022. március 10. Róna Péter közgazdász, az ellenzéki frakciók köztársaságielnök-jelöltje az Országgyûlés plenáris ülésén, ahol döntenek az új államfõ személyérõl 2022. március 10-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét felmondta a baloldali leckét Róna Péter, a választások után azonnal szétesett összefogás volt államfőjelöltje. A közgazdász ezúttal a Heti TV Pirkadat című műsorában nyilatkozott.

– Ársapka nem kell, rezsicsökkentés nem kell, a piachoz kell alkalmazkodni – fogalmazott az adásban. Róna Péter szerint a rászorulókat kell segíteni, de az nem megy, hogy fizessen mindenki kevesebbet a fogyasztásáért. – A piaci árat kell megfizetni, de aki szerényebb körülmények között él, annak az állam adjon havi támogatást. Ez így működik például Spanyolországban – magyarázta.

Ez a felvetés a segélyezés politikáját jelenti, amely már megbukott a 2010 előtti balliberális kormányzás időszakában. Ezen változtatott az Orbán-kabinet, a foglalkoztatás közel egymillió fővel bővült az elmúlt tizenkét év alatt. 

Róna Péter nem először kritizálta a rezsicsökkentést és a benzinárstopot, ahogy tették ezt más baloldali és liberális közgazdászok, így mások mellett Surányi György volt jegybankelnök. 

A számok azonban azt mutatják, hogy egyes élelmiszerek árának rögzítése és a benzinársapka igenis működik, mert mintegy öt-hat százalékkal visszafogja az inflációt a kormány többi intézkedéseivel együtt.

 

Borítókép: Róna Péter közgazdász, az ellenzéki frakciók köztársaságielnök-jelöltje az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.