időjárás -4°C Barbara , Borbála 2023. december 4.
logo

A Molnak köszönhetően újraindulhat a Barátság vezetéken a kőolajszállítás

Forrás: MTI
2022.08.10. 11:39 2022.08.10. 14:37
A Molnak köszönhetően újraindulhat a Barátság vezetéken a kőolajszállítás

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat – közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

„A díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le”

– olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is, és bár a Molnak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.

Borítókép: A Barátság I. kőolajvezeték a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai átemelőállomásánál  (Fotó: MTI/Komka Péter) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.