A szankciók újragondolását sürgetik a német cégek

A német cégek zöme úgy véli, hogy sürgősen újra kell gondolni az Oroszország ellen kivetett büntetőintézkedéseket, mert míg Európában a vállalkozások jelentős része a csőd szélén áll, addig Oroszország azokhoz képest jól tűri a szankciókat. A válaszadók 80 százaléka úgy véli, hogy a Németországban megmaradt atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása is segíthet.

V4NA
2022. 08. 25. 9:45
Daily Life In Bonn As German Inflation Still High
GERMANY-ECONOMY Fotó: AFP/YING TANG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kelet-brandenburgi vállalatok csaknem kétharmada az Oroszország elleni gazdasági szankciók enyhítését követeli, azok ugyanis sokkal jobban ártottak a német állampolgároknak és vállalatoknak, mint a moszkvai kormánynak – vélekednek az érintettek. A kelet-brandenburgi Ipari és Kereskedelmi Kamara (IHK) egyik friss tanulmányából kiderül, hogy a vállalatok több mint fele került súlyos és bizonytalan helyzetbe a megnövekedett beszerzési költségek és energiaárak, valamint az akadozó és a már megszakadt ellátási láncok miatt. Különösen a logisztika, valamint a vendéglátóipar volt érintett. Elsöprő többségük nem tartja alkalmasnak a Nyugat által hozott intézkedéseket, mert a háborút sem sikerült befejezni azokkal és Oroszországot sem sikerült gazdaságilag térdre kényszeríteni. A tanulmány szerint a megkérdezett cégeknek csak a tizenegy százaléka vélekedik úgy, hogy hatásosak a szankciók.

A vállalatok több mint kétharmada a Schwedt közeli kőolaj-finomítóra utalva az Oroszországból érkező kőolajszállítások fenntartása mellett érvel.

A válaszadók 80 százaléka úgy véli, hogy a Németországban megmaradt atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása is segíthet. A széntüzelésű erőműveknek az eredeti időpontnál későbbi leállítását 74 százalékuk szintén észszerűnek tartja az energiaellátás biztosítása érdekében. 

A szövetségi kormánynak a jelenlegi helyzetet lehetőségként kell felhasználnia arra, hogy Németországot hosszú távon stratégiailag pozicionálja a külföldről származó nélkülözhetetlen erőforrások és nyersanyagok tekintetében. A német gazdaság csak így maradhat cselekvőképes a jövőbeni konfliktusok esetén – összegzik a tanulmány szerzői. Jörg Steinbach szociáldemokrata brandenburgi gazdasági miniszter azonban nem értett egyet sem a tanulmánnyal, sem a vállalkozások panaszaival.

Véleményem szerint nem lehet mérlegelni a saját gazdasági helyzetünket egy háború kérdésével szemben, ahol az emberek a saját önrendelkezésükért és a demokráciájukért harcolnak – mondta a közmédiának. A gazdasági miniszter kiemelte, hogy a vállalkozások és az emberek számára a jelenlegi helyzet minden bizonnyal nagyon stresszes, megjegyezte ugyanakkor, hogy csalódott a vállalatok által levont következtetések miatt, a tanulmányt pedig hibásnak nevezte.

Borítókép: A vállalkozások jó része bizonytalan helyzetbe került a szankciók miatt (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.