Bőven a határidő előtt betárolta az előírt gázmennyiséget hazánk

Az augusztus 25-ei adatok szerint az öt magyarországi gáztárolóba a november elsejéig előírtnál 226,7 millió köbméterrel több gázt tároltak be.

Magyar Nemzet
2022. 08. 30. 10:20
null
Zsana, 2014. november 3. Egy munkás a Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepén 2014. november 3-án. A telepen tartott sajtótájékoztatón a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vezérigazgatója bejelentette, hogy nem lesz probléma a gázellátással az idén, gázkorlátozásra sem kell számítani. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország két hónappal a határidő előtt teljesítette az Európai Unió által előírt földgázmennyiség betárolását – közölte kedden a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Az európai uniós gáztárolási rendeletben előírtak szerint hazánknak november 1-jéig az ország ötéves átlagfogyasztásának 35 százalékát kell kötelezően betárolnia. A hazai gáztárolókban már augusztus 25-én 226,7 millió köbméterrel több földgáz volt, mint az uniós előírás. 

Az Európai Unió gáztárolási rendelete augusztustól novemberig havi bontásban írja elő az egyes országok számára betárolandó földgázmennyiségeket.

A rendeletben meghatározott ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kell kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter.

 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal augusztus 25-ei adatai szerint az öt magyarországi gáztárolóba 3,88 milliárd köbméter földgázt tároltak be, ami 226,7 millió köbméterrel több az unió által november 1-jére előírt mennyiségnél.

 

Az eddig betárolt mennyiség az elmúlt 5 éves átlagfogyasztás 37,17 százaléka, az éves lakossági fogyasztás 98 százaléka.

A fogyasztásarányos feltöltöttség tekintetében Magyarország európai uniós összehasonlításban a negyedik legjobb. Az összkapacitást tekintve a magyar tárolók töltöttségi szintje 61,31 százalékos – olvasható a közlésben.

Borítókép: a Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai föld alatti tárolótelepe (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.