időjárás 1°C Vilma 2023. december 5.
logo

Egerben borkülönlegességekkel ünneplik Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulóját

Forrás: Origo.hu
2022.08.16. 22:56 2022.08.16. 23:09
Egerben borkülönlegességekkel ünneplik Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulóját

Eger egyik nagy eseménye a 2022-es évben Gárdonyi Géza halálának 100 éves évfordulója, melynek méltó megünneplésében a város és intézményei, valamint civil szervezetek is részt vesznek. Az Egri Bikavér alapanyagait már összegyűjtötték, az egri remetének is hívott író tiszteletére készült Egri Csillagot a napokban, a Gárdonyi Kóstoló Gálán ízlelhették meg először a vendégek – írja az Origo.

A bemutató gálának az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem főépülete, a Líceum biztosított méltó helyszínt – emeli ki a Magyar Mezőgazdaság cikke.

Gárdonyi, egri polgárként egyébként szőlőtermesztő és borász is volt. 

Gál Lajos, az Egri Bikavér Lovagrend örökös nagymestere köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy Gárdonyi Géza volt az egri bor legnagyobb marketingese.

Az ünnepi alkalomra az Egri Bikavér Lovagrend és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa Gárdonyi 100 Egri Csillag és Egri Bikavér borok superior – mivel a jelenlegi szabályok szerint a borok nem egy dűlőből származnak, nem lehet más megnevezés – egyedi, különleges bor, összességben 1552 palack megalkotására hívta az Egri Borászatokat.

A Gárdonyi 100 Egri Csillagból 552, míg az Egri Bikavérből 1000 palack készült. Így, a címkék 1552 egri borosüvegre kerültek.

„Történelmi pillanat, világraszóló esemény" - így jellemezte a kóstolót Lőrincz György, az Egri Bikavér Lovagrend elnöke. Az Összefogás Bora Egri Csillag Superior negyedrészt furmintból, 17 százalékban olaszrizlingből, 16-16 százalékban hárslevelűből és chardonnay-ból, 15 százalékban rajnai rizlingből, 10 százalékban királyleánykából és 1 százalékban sauvignon blanc-ból készült.

Az egri bortermelő közösség ezzel a kezdeményezéssel szeretne ünnepelni és tisztelegni Gárdonyi Géza emléke előtt.

Borítókép: Egy ünnepi Gárdonyi palack címkéje (Forrás: Origo.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.