Harmadik születésnapját ünnepli idén a babaváró hitel

A népszerű babaváró hitelből 2019 július óta 1865 milliárd forintot vettek fel a jogos igénylők.

Horváth Éva
2022. 08. 27. 13:30
babaváró gyermek család kismama
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes magyar piacon a babaváró hitelből összesen 1865 milliárd forint került a jogos igénylőkhöz a kezdetek óta, azaz éppen három év leforgása alatt a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. A gyermekvállalás ösztönzését célzó, rendkívül kedvező feltételekkel elérhető államilag támogatott kölcsön összege egy-egy ügyfélnél átlagosan 9,9 millió forint, azaz majdnem a maximális tízmillió forint, a kölcsönök közül a K&H Bank jelenleg több mint húszezer babaváró hiteles szerződést kezel. 

A 2019 júliusában indult, az egyik legjobb feltételekkel elérhető államilag támogatott, a gyermekvállalás ösztönzését célzó konstrukció maximális összege tízmillió forint, a maximális törlesztőrészlet pedig havi ötvenezer forint. A hitel kamatmentes, amennyiben öt éven belül születik egy gyermek a családban, a második gyermeknél az aktuális tartozás harminc százalékát, a harmadik gyerek esetén pedig a teljes összeget átvállalja az állam. 

Nem csoda, hogy a kiemelkedően kedvező kritériumok miatt jelentős összegben igényelték ezt a hitelt a házaspárok – derül ki a K&H összeállításából. A bankhoz havi szinten átlagosan 400-600 igénylés érkezik a hitelintézethez. 

– Több mint 12 ezer K&H babaváró kölcsön az első gyermek érkezése miatt már biztosan kamatmentes lesz a teljes futamidőre, 921 esetben pedig az aktuális tartozás 30 százalékát az állam előtörlesztette a második gyermek érkezése miatt. Sőt olyan ügyfelek is vannak, ahol már meg is szűnt a hitel a harmadik gyermek érkezésének köszönhetően

 – mondta Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője. 

A jelenlegi kilátások – a hivatalos kormányzati kommunikáció – alapján 2023-ban is elérhető lesz a babaváró kölcsön. A babaváró egyébként ma már nagyon könnyen elérhető: a K&H a digitális megoldásokat folyamatosan fejlesztve újszerű hitelezési folyamatot biztosít az érintetteknek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a babaváró kölcsönre jogosult igénylők a szerződéskötésig otthonról intézhetik a hiteligényléshez szükséges lépéseket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.