Megkapta a létesítési engedélyt a két új paksi blokk

Indulhat a Paks II. projekt legfontosabb része, az új atomerőmű építése.

Forrás: VG.hu2022. 08. 26. 9:01
null
Paks, 2021. szeptember 10. A paksi atomerõmû 2021. szeptember 10-én. MTI/Kiss Dániel Fotó: Kiss Dániel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a két új paksi atomblokk létesítési engedélyét. A projekt indítása óta ez a legfontosabb engedély, a következő majd a működési engedély lesz az 5. és a 6. blokk felépítése után – olvasható a VG.hu cikkében.

A munka fizikai része nem most kezdődik, hiszen a kisegítőépületek és -létesítmények telepítése mellett zajlik a paksi atomerőmű szomszédságában lévő terület közművesítése, sőt a blokkok betonozásához szükséges támfal kialakítása is.

A két új nukleáris blokk mindegyike 1200 megawatt teljesítményű lesz, a kivitelező az orosz Roszatom leányvállalata, a projektet pedig a Paks II. Zrt. vezeti.

A beruházásra alaphelyzetben azért van szükség, mert pótolni kell az atomerőmű ma működő egységeit a későbbiekben esedékes leszerelésük után, de helyettesíteni kell más erőművek szintén leállítandó, elöregedett egységeit is, továbbá készülni kell az ország várhatóan növekvő energiaigényére. Az atomerőművek működésével nem kerül környezetkárosító anyag a szabadba, e létesítmények üzemeltetése segít az ország klímaterveinek megvalósításában.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: a paksi atomerőmű (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.