Megvan, mire költötték a családok az szja-visszatérítést

Átlagosan csaknem hatszázezer forinthoz jutottak az év elején az érintett szülők.

Magyar Nemzet
2022. 08. 01. 15:18
null
Nyíregyháza, 2019. május 5. Gyerekek köszöntik édesanyjukat reggel anyák napja alkalmából a Pápai család nyíregyházi otthonában 2019. május 5-én. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mindennapi kiadásokra és megtakarításokra költötték javarészt a csaknem hatszázezer forintos többletet azok a gyerekelet nevelő szülők, akik az idei év elején visszakapták a múlt évre jutó személyi jövedelemadó összegét – olvasható ki a K&H Bank felméréséből. 

A kutatás szerint azok a háztartások, akik hozzájutottak a visszatérítéshez – a megkérdezettek 92 százaléka – összesen átlagosan 596 ezer forint forintot kaptak, az összegek között azonban jelentős a szórás, ami érthető, hiszen országos szinten jelentős eltérések vannak a fizetések között. 

Az érintettek családjainak húsz százaléka 250 ezer forint alatti bevételről számolt be, további 21-21 százalékuk 250–499 ezer, illetve 500–749 ezer forinthoz jutott. Vagyis a kutatásban szereplők esetében tízből négy háztartásnál 250–749 ezer forint érkezett a családi költségvetésbe. A felmérés részletes eredményeiből kiderült az is, hogy háromszázalékos volt azoknak az aránya, akiknél a háztartás bevételei több mint másfél millió forinttal nőttek a mindkét szülőnek járó visszatérítés eredményeként.

Vegyes kép rajzolódik ki a többletbevétel felhasználását tekintve. 

A K&H kutatása szerint a családba érkező összeg 33 százalékát a mindennapos kiadások finanszírozására költötték a válaszadók. 

Ez a magas arány érhető annak fényében, hogy az idén növekedésnek indultak az árak, az év első hat hónapjában ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos adatai szerint az éves infláció mértéke 11,7 százalékos volt, ezen belül például az élelmiszerek ára több mint 22 százalékkal nőtt.

A visszatérítés összegének további 33 százalékát megtakarításra fordították a megkérdezettek, 14 százalékot adósság- és hiteltörlesztésre, a kérdéses összeg fennmaradó húsz százalékát pedig utazásra, szórakozásra és különböző, nem a mindennapi vásárlások körébe tartozó termékek beszerzésére költötték.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.