Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Szijjártó: Lesz elegendő földgáz Magyarországon

Napi maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra a Gazprom.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 31. 14:43
Fotó: BORSOS MATYAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szeptemberben és októberben a Gazprom a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felül naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra Szerbián keresztül – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter Prágából, az EU-tagországok külügyminiszterei informális találkozójának szünetében bejelentkezve közölte: augusztusban a hosszú távú szerződésen felüli plusz gázszállítás maximális mértéke 2,6 millió köbméter volt, ezt emelik szeptember elsejétől napi maximum 5,8 millió köbméterre.


A távirati iroda szerint egyúttal jelezte, hogy Magyarország az erről szóló szerződést aláírta az orosz gázipari vállalattal. A magyar diplomácia vezetője közölte azt is, hogy a plusz földgázmennyiségek szállítása technikai, technológiai kérdésektől függ. 

– A megemelt mennyiség is hozzájárul Magyarország energiaellátásának biztonságához, és ahhoz, hogy az országban ne kelljen korlátozásokat bevezetni földgázhiány miatt – hangsúlyozta, kiemelve, hogy lesz elegendő földgáz Magyarországon.

Szijjártó Péter elmondta: Magyarország jól áll a gáztározók töltöttségét illetően, azok több mint fogyasztásarányosan 36,5 százalékon állnak, szemben az uniós országok 21,5 százalékos átlagával.

A tárcavezető a magyar kormány céljának nevezte a maximális energiabiztonság elérését, továbbá azt, hogy a földgáz hiánya ne okozzon gazdasági nehézségeket. Ezért döntött a kabinet a leszerződött mértékeken felüli földgázmennyiség beszerzéséről – idézte fel Szijjártó Péter, jelezve, hogy Magyarország földrajzi elhelyezkedéséből, a csővezetékek helyzetéből fakadóan az ország energiaellátásának biztosítása lehetetlen, fizikailag kizárt az orosz gázforrások használata és számításba vétele nélkül.

A külügyminiszteri informális találkozó – megfogalmazása szerint – zűrzavaros, káoszos részeire kitérve beszámolt arról, hogy általános érvényű vízumtilalom nem lép életbe orosz állampolgárokkal szemben. – Több tagország is felszólalt ez ellen, így tettem én magam is – mondta.

Hozzáfűzte: ugyanakkor az EU fel fogja mondani a vízumkönnyítési megállapodást Oroszországgal, a döntéshez elegendő a tagországok minősített többsége.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: Facebook)


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.