Több mint ötvenszázalékos a hazai gáztárolók töltöttsége

Az eddig betárolt 3,25 milliárd köbméter az éves lakossági fogyasztás 82 százaléka.

Magyar Nemzet
2022. 08. 05. 12:03
null
Zsana, 2014. november 3. Egy munkás a Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepén 2014. november 3-án. A telepen tartott sajtótájékoztatón a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vezérigazgatója bejelentette, hogy nem lesz probléma a gázellátással az idén, gázkorlátozásra sem kell számítani. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós előírásokhoz képest 920 millió köbméterrel több gáz volt a magyarországi földgáztárolókban augusztus elsején – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adataiból, vagyis továbbra is megfelelő ütemben halad a hazai gáztárolók feltöltése. Az eddig betárolt 3,25 milliárd köbméter az éves lakossági fogyasztás 82 százaléka.

Az augusztus 1-jei adatok szerint az öt magyarországi gáztárolóba 3,25 milliárd köbméter földgázt tároltak be, ami az összkapacitást tekintve 51,34 százalékos töltöttséget jelent.

Az európai uniós gáztárolási rendeletben előírt betárolási ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kell kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter. 

A rendelet augusztustól novemberig havi bontásban írja elő az egyes országok számára betárolandó mennyiségeket. A Magyarország számára előírt mennyiség augusztus 1-jére 2,33 milliárd köbméter volt, vagyis az adott időpontra az uniós előírásokhoz képest 920 millió köbméterrel több földgáz került be a magyar gáztárolókba. 

Borítókép:  A Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepe (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.