időjárás 10°C Aurél 2023. október 5.
logo

Több mint ötvenszázalékos a hazai gáztárolók töltöttsége

Magyar Nemzet
2022.08.05. 12:03 2022.08.05. 12:57
Több mint ötvenszázalékos a hazai gáztárolók töltöttsége

Az uniós előírásokhoz képest 920 millió köbméterrel több gáz volt a magyarországi földgáztárolókban augusztus elsején – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adataiból, vagyis továbbra is megfelelő ütemben halad a hazai gáztárolók feltöltése. Az eddig betárolt 3,25 milliárd köbméter az éves lakossági fogyasztás 82 százaléka.

Az augusztus 1-jei adatok szerint az öt magyarországi gáztárolóba 3,25 milliárd köbméter földgázt tároltak be, ami az összkapacitást tekintve 51,34 százalékos töltöttséget jelent.

Az európai uniós gáztárolási rendeletben előírt betárolási ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kell kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter. 

A rendelet augusztustól novemberig havi bontásban írja elő az egyes országok számára betárolandó mennyiségeket. A Magyarország számára előírt mennyiség augusztus 1-jére 2,33 milliárd köbméter volt, vagyis az adott időpontra az uniós előírásokhoz képest 920 millió köbméterrel több földgáz került be a magyar gáztárolókba. 

Borítókép:  A Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepe (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.