Veszélyben a brit pubok

A brit kocsmák hetven százaléka is bezárhat, ha az áramárak tovább emelkednek – derül ki egy friss felmérésből. A kocsmárosok életét ráadásul tovább nehezíti, hogy a gázárak emelkedése miatt egyre több műtrágyagyár függeszti fel vagy korlátozza a termelését, a sörgyártáshoz elengedhetetlen szén-dioxid pedig a műtrágyagyártás fontos mellékterméke.

V4NA
2022. 08. 30. 6:40
brit bár
A customer buys a pint standing at the bar of a pub in central London on July 19, 2021 as coronavirus restrictions are lifted. - England lifts virtually all of its coronavirus restrictions today, setting it at odds with the three other nations of the United Kingdom and sparking concern among scientists. (Photo by Tolga Akmen / AFP) Fotó: AFP/Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megkérdezett brit kocsmárosok hetven százaléka szerint az áramárak további emelkedése esetén nem tudnak tovább működni, kénytelenek lesznek bezárni üzleteiket – derül ki egy felmérésből, amely a Morning Advisor című szaklap megbízásából készült az Egyesült Királyságban.

 

A megkérdezett kocsmák több mint 65 százalékában több mint száz százalékkal, harminc százalékában kétszáz százalékkal, nyolc százalékában pedig ötszáz százalékkal növekedtek az áramköltségek.  

 

Heath Ball, a Délkelet-Angliában három kocsmát üzemeltető Frisco Group ügyvezető igazgatója úgy véli, ha elkezdődik a tél, a pubok még nagyobb nehézségekkel néznek majd szembe. Az energia ára miatt kialakult válság akkor jött, amikor a vállalkozások éppen megpróbálnak kilábalni a Covid-válságból, és ez a mostani még nagyobb veszélyt jelent a kocsmákra – mondta Ball a Morning Advertisernek.  

 

Ball szerint a törvényhozóknak hamarosan meg kell oldaniuk az energiaválságot: most kell megoldást találniuk erre, különben tömeges pub- és étterembezárásokra kell számítaniuk” – fogalmazott. 

 

A British Beer and Pub Association (BBPA) szakmai szervezet szerint 2021-ben több mint 46 ezer kocsma működött az Egyesült Királyságban. Emma McClarkin, a BBPA vezérigazgatója arról számolt be, hogy az egyre növekvő közüzemi számlák valódi veszélyt jelentenek a pubokra.  

„A hirtelen és szélsőséges áremelkedések már most is kemény döntésekre kényszerítik a kocsmárosokat, a nyitvatartási idő csökkentésétől kezdve az étlapon szereplő választási lehetőségek leépítéséig” – mondta, kiemelve, hogy „sürgősen szükségünk van egy energiaár-korlátozásra a kisvállalkozások számára, mielőtt a fenyegető számlák megnyomorítják a kocsmákat, és örökre elveszítjük őket”.

Az áram árának növekedése mellett a gázárak emelkedése is komoly hatással van a pubok és kocsmárosok életére. Az elmúlt hetekben több műtrágyagyár is bejelentette Európa-szerte, hogy korlátozza vagy felfüggeszti termelését az elszálló gázárak miatt. A műtrágyagyártásnak azonban fontos mellékterméke a szén-dioxid, ami pedig a sörkészítésben elengedhetetlen.  

 

A napokban a CF Fertilizers, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb műtrágyagyártója is bejelentette, hogy leállítja ammóniatermelését, emiatt a brit sörfőzdék sem számíthatnak a CF Fertilizerstől szén-dioxidra.  

 

A BBPA vezetője a Fortune nevű lapnak nyilatkozva elmondta, hogy ez a bejelentés a brit sörfőzdék és kocsmák számára a legrosszabbkor jött.  

„A hír időzítése nem is lehetne rosszabb, mivel kocsmáink és sörfőzőink már most is komoly ellenszéllel és az ellátási láncukra nehezedő nyomással küzdenek” – mondta McClarkin. „Ez a döntés komoly aggodalmakat vet fel a sörfőzés és a kocsmaipar fenntartható szén-dioxid-ellátása szempontjából, és országszerte sörhiányhoz vezethet” – tette hozzá.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.