A kormány feladata, hogy az ország kimaradjon a recesszióból

Magyarország a jövőben sem fogja diszkriminálni a beruházásokat végrehajtó vállalatokat az alapján, hogy milyen országból jönnek – mondta Szijjártó Péter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 27. 11:16
null
2022.01.21 Budapest Szíjjártó Péter Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány feladata, hogy Magyarország kimaradjon az Európára leselkedő recesszióból és továbbra is gazdasági növekedési pályán maradjon – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Várkert Bazárban a Huawei European Innovation Day nevű rendezvényen.

Szijjártó Péter az MTI-hez eljuttatott hangfelvétel szerint a rendezvényen jelezte: Európa gazdasági recesszió felé rohan, és a kontinensen súlyos biztonsági válság van. A koronavírus-járványról és a háborúról szólva megjegyezte: nehéz példát találni a világtörténelemben az utóbbi néhány évre, amikor kétszer állt a feje tetejére a világgazdaság.

– Csak úgy lehet a magyar gazdaságot ebben az európai recessziós környezetben növekedési pályán tartani, hogy ha folyamatosan képesek vagyunk munkahelyteremtő beruházásokat vonzani Magyarországra, és képesek vagyunk folyamatosan emelni a magyar gazdaság technológiai színvonalát – jelentette ki a miniszter.

Hangsúlyozta: ezekben a törekvésekben a kínai vállalatok kiváló partnernek bizonyulnak, és a beruházásaik révén ebben a nehéz gazdasági helyzetben is támogatják a kormány törekvéseit.

A tárcavezető kiemelte, hogy mostanra a világon végrehajtott beruházások 70 százaléka mögött keleti vállalatok és keleti tőke, míg a 30 százalékuk mögött nyugati befektetések állnak.

– A nagy kínai vállalatok egyre komolyabb piaci részesdésekre tesznek szert Európában, és beruházásaikon keresztül növelik a jelenlétüket is – mondta Szijjártó Péter. – Magyarországnak érdeke ebben a környezetben az, hogy minél több nagy kínai beruházás jöjjön hazánkba – húzta alá.

Hozzátette: Magyarországon gyárthat akkumulátort a kínai CATL, ami minden idők legnagyobb hazai beruházása és Európában is a legjelentősebbek közé tartozik. Ugyanakkor különös előnyöket jelent a Huawei kutatási központja, amely Budapesten üzemel, és logisztikai központjuk is van Biatorbágyon.

Szijjártó Péter szerint a keleti nyitás politikájának eredménye, hogy ahogy 2020-ban, úgy idén is Kínából érkezik a legtöbb beruházás Magyarországra.

Leszögezte: Magyarország a jövőben sem fogja diszkriminálni a beruházásokat végrehajtó vállalatokat az alapján, hogy milyen országból jönnek. – Egy dolog számít: a beruházó vállalatoknak tiszteletben kell tartani a törvényeket és a jogszabályokat – fogalmazott a tárcavezető. Hozzátetette, hogy ez az elv érvényesül akkor is, amikor komoly nemzetközi nyomás helyeződik a magyar kormányra, hogy ne engedje be a Huaweit. – Számunkra azonban büszkeség a Huawei beruházása – emelte ki.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kínai telekommunikációs cég 15 éve van jelen Magyarországon, és az első olyan kínai vállalat, amellyel stratégiai megállapodást kötött a kormány.

– A céggel való együttműködés világosan jelzi Magyarország nyitottságát az innovációra, az új gondolatokra, az egyenrangú és kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédre, az értékteremtő munkára – mondta Szijjártó Péter.

Kitért arra is, tavaly mintegy 1000 milliárd forintot költött a kormány kutatás-fejlesztésre, több mint 3600 kutatóhely van Magyarországon és több mint 90 ezren foglalkoznak kutatás-fejlesztéssel itt.


Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.