Az egészben kapható, valamint a szeletelt szalámik összehasonlítása volt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legutóbbi, sorban az ötödik termékmustrájának a középpontjában.
A minősítés során 22 termék kapott lehetőséget arra, hogy kiérdemelje a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy arany fokozatát.
A Nébih tájékoztatása szerint a kínálatot lajstromozó polcfelmérés, a termékmustrára való nevezési időszak, majd a termékleírásnak való megfelelés ellenőrzését követően összesen 117 termék került fel a listára. A hatóság szakemberei elsőként a termékek jelöléseit ellenőrizték, majd a Nébih laboratóriumában a szalámik elemzését is elvégezték. A termékmustrára végül a csemege, a paprikás, illetve a csípős szalámik, valamint a téliszalámi megnevezésű termékek kerültek be.
A laboratóriumi vizsgálatokat a kóstolás követte, a minőségi ellenőrzésen már csak 77 termék vehetett részt. Az itt kialakult rangsorok alapján juthattak be a csúcsbírálatra a legtöbb pontszámot elért szalámik.
A szakemberek részvételével rendezett csúcsbírálatot egy csomagolásteszt követte, majd az összesített pontszámok alapján derült ki, hogy a különböző kategóriákban mely termékek végeztek a legjobb helyen.
Borítókép: illusztráció (Fotó: Délmagyarország/Török János)