Az államháztartás helyzetéről számol ma be a Pénzügyminisztérium

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének augusztus végi helyzetéről ad részletes tájékoztatást ma a Pénzügyminisztérium (PM).

Forrás: MTI2022. 09. 23. 7:51
BANAI Péter Benõ
Szeged, 2022. szeptember 22. Banai Péter Benõ, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelõs államtitkára a 60. Közgazdász-vándorgyûlésen tartott kerekasztal-beszélgetésen a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában 2022. szeptember 22-én. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeptember 8-án kiadott előzetes jelentés szerint augusztus végéig az államháztartás központi alrendszere 2872,7 milliárd forintos hiányt halmozott fel. Ezen belül a központi költségvetés 2964,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 144,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 236,1 milliárd forintos többletet értek el.

Az előző havi jelentés adataival összevetve kiderül, hogy augusztusban 236,2 milliárd forinttal nőtt a központi alrendszer hiánya az előző havi többlettel szemben, és az éves hiánycél 83,6 százalékáról 91,1 százalékra emelkedett. Tavaly augusztusban 391,3 milliárd forint volt a havi deficit és az első nyolchavi hiány 1900,7 milliárd forinton állt, azaz 972,0 milliárd forinttal kisebb volt az ideinél.

 

A gyorstájékoztatóban kiemelték, hogy a költségvetés kiadásai közül magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest a lakástámogatások, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, valamint az uniós programok kiadásai.

 

Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3152,9 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 1436,3 milliárd forintot fordított a kormány augusztus végéig. Eszerint a nyugdíjakra kifizetett összeg 526 milliárd forinttal, a gyógyító megelőző ellátásokra fordított összeg 244,3 milliárd forinttal több, mint a múlt év azonos időszakában volt.

Borítókép: Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.