időjárás 3°C Natália 2022. december 9.
logo

Egyre több az elszegényedett francia

V4NA
2022.09.11. 07:40 2022.09.11. 08:21
Egyre több az elszegényedett francia

Egy felmérés szerint folyamatosan romlik a francia gazdasági helyzet: a lakosság kétharmadának van elszegényedett ember a környezetében és sokaknak soha nem jelentett még akkora gondot a mindennapi kiadások fedezése, mint most. Még a gyerekek is érzik a problémát a saját társaik körében, minden második kiskamasz úgy látja, hogy több osztálytársának nem telik új ruhákra.

Mindössze pár hét telt el azóta, hogy a parlament nyári szünetét követően az augusztus 24-i minisztertanácsi ülést megnyitó beszédében Emmanuel Macron bejelentette, hogy vége a jólétnek és a gondtalan életnek, a súlyos válság okaiként a francia államfő az ukrán háborút és a rendkívüli szárazságot említette. A francia lakosság ezt máris valóságként éli meg, a saját bőrükön tapasztalják ugyanis a pénzük elértéktelenedését és a vásárlóerő csökkenését.

Az Ipsos közvélemény-kutató cég a Secours Populaire francia segélyszervezet megbízásából készített felmérést a francia gazdasági helyzetről, és az eredmény több mint lehangoló. A felmérésről beszámoló 20 minutes nevű hírportál szerint ugyanis ezelőtt még soha ennyi francia nem nyilatkozott úgy, hogy nehezére esik megbirkózni a napi kiadásokkal. 

A franciaországi szegénységről és létbizonytalanságról szóló tanulmány eredményei alapján a felmérésben részt vevők 38 százaléka a saját bőrén tapasztalja az elszegényedést, ez az arány nyolc százalékkal nőtt a tavalyi év adataihoz képest és egyre közelít a 2013-as csúcshoz, amikor a válaszadók 41 százaléka vallotta magát szegénynek. A felmérésből az is kiderül, hogy egyre több francia közvetlen testközelből éli meg a pénztelenséget, a válaszadók 65 százaléka, tehát majdnem kétharmada ugyanis úgy nyilatkozott, hogy van a környezetében legalább egy olyan személy, aki szegénységben él, ez az arány tíz százalékkal több a tavaly végzett felmérés eredményénél.

Még ennél is aggasztóbb azonban, hogy egyetlen korábbi felmérés során sem voltak olyan sokan a franciák közül, akik úgy nyilatkoztak volna, hogy egyre nehezebben viselik a napi kiadásokat. 

A megkérdezettek 47 százalékának komoly problémát jelent, hogy évente legalább egyszer elmenjen üdülni, 45 százaléknak okoz gondot a közlekedési költségek kifizetése, 42 százalék egyre nehezebben vesz tanszereket és ruhát a gyermekeinek, 41 százalék küszködik a gáz-és villanyszámla kifizetésével és 37 százaléknak okoz komoly problémát az, hogy naponta friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasszon. Egytől egyig olyan számadatok, amelyek alátámasztják, hogy Franciaországban egyre nagyobb kihívást jelent a lakosság számára az elszabaduló infláció.

A felmérés készítői megszólaltatták a 8 és 14 év közötti gyermekeket is és kiderült, hogy a francia kiskamaszok többsége tisztában van azzal, hogy a környezetében élő többi gyereknek nincs pénze. A megkérdezett gyermekek 71 százaléka úgy nyilatkozott, hogy néhány osztálytársa nem jár nyaralni, minden második francia tinédzser pedig azt tapasztalja, hogy sok iskolatársának nincs pénze új ruhára vagy cipőre.

Borítókép: A szegénységről készült felmérés során 8 és 14 év közötti gyerekeket is megkérdeztek (Fotó: AFP/Adrien Nowak)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.