Kiállja az idők próbáját a mezőgazdaság

Hosszú távú öntözési stratégia kialakításán dolgozik az Agrárminisztérium, a program hamarosan a kormány asztalára kerülhet. Erről Farkas Sándor miniszterhelyettes beszélt egy szegedi rendezvényen. A miniszterhelyettes szerint a jövőben az öntözés mellett a biztos megélhetést, az emelkedő jövedelmezőséget biztosító technológiai fejlesztést, a generációváltást és a szakképzés fejlesztését kell fókuszba helyezni az ágazatban.

2022. 09. 23. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására – jelentette ki Farkas Sándor. Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász-vándorgyűlésén elmondta: a magyar agrártársadalom a hagyományos értékei megtartása mellett képes a megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot. Ahhoz pedig, hogy az ágazat meg tudjon felelni az új idők kihívásainak, a kormány teljes körű támogatásról biztosítja a termelőket. 

Farkas Sándor leszögezte: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar stratégiai ágazat, amit az elmúlt fél év kihívásai, nehézségei és az azokra adott válaszok is bizonyítottak. 

– Nagy öröm számunkra, hogy az agrárium szerepe felértékelődött, társadalmi elismertsége nőtt és jelentős hatást gyakorol a vidéki népesség megtartására – emelte ki. 

Az utóbbi tíz év fejlesztései mellett a miniszterhelyettes elengedhetetlennek nevezte a biztos megélhetést, az emelkedő jövedelmezőséget biztosító technológiai fejlesztést, a generációváltást, a szakképzés fejlesztését és az öntözésfejlesztést. – A rendszerváltást követő kormányok közös mulasztása, hogy az öntözött területek nagysága a korábbi 300 ezer hektárról mintegy 100 ezer hektárra csökkent – emelte ki. 

 

Majd hozzátette: az agrártárca minden erejével azon dolgozik, hogy az öntözéses gazdálkodás újra felívelő pályára kerüljön. Ezt a célt szolgálja az öntözési közösségek megalakulásának támogatása, emellett készül a hosszú távú öntözési stratégia is, a miniszterhelyettes szerint a cél az, hogy mihamarabb a kormány asztalára kerüljön.

 

–  A magyar mezőgazdaságban óriási lehetőségek rejlenek. Természeti adottságainkat kihasználva, tradícióinkat, szakértelmünket felhasználva, a kormány támogatásával együtt túl lehet jutni az orosz–ukrán háború okozta nehézségeken, mint ahogy az időről időre visszatérő aszály sem ismeretlen és legyőzhetetlen a mezőgazdaságban dolgozók számára – zárta szavait a szegedi rendezvényen a miniszterhelyettes.

Farkas Sándor a tárca kibővült feladat- és hatáskörével kapcsolatban elmondta: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar mellett a kereskedelem felügyelete is a minisztériumhoz került. Ezen területek összehangolt, egymásra épülő működtetése és fejlesztése is az élelmiszer-ellátás biztonságát erősíti.

Borítókép: Farkas Sándor miniszterhelyettes a mezőgazdaság eredményeit méltatta Szegeden (Fotó: AM/Fekete István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.