Matolcsy György: Nincs időnk 2030-ig!

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen arról beszélt, hogy megvalósítható a fenntartható felzárkózás, ám ehhez minél előbb vissza kell állítani az egyensúlyunkat. Nincs időnk 2030-ig, most kell megvalósítani – mondta az energiahatékonyság erősítéséről a Világgazdaság tudósítása szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2022. 09. 22. 13:02
MATOLCSY György
60. Közgazdász-vándorgyűlés Szegeden Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A globális gazdaság, Európa és mi, magyarok csak akkor tudjuk jól megoldani ennek az évtizednek a kihívásait, ha fejben átváltunk, és elfogadjuk, hogy új gondolkodásra van szükség – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen, Szegeden. A jegybank elnöke szerint a mai elképzeléseinkkel nem tudjuk az előttünk álló kihívásokat megoldani. Az MNB Az új fenntartható közgazdaságtan című kötetét ajánlotta a hallgatóságnak, hogy vitassák meg, illetve forgassák. Hangsúlyozta, hogy fenntarthatósági fordulatra van szükség, szerinte a a jövőben a gazdasági felzárkózásokat is a fenntarthatóság köré kell szervezni – írta a Világgazdaság.

– Magyarország letért a 2010-ben felállított egyensúly és növekedés útjáról – mondta a jegybank elnöke. Hangsúlyozta, nem szabad megengedni, hogy egyensúlytalan növekedéssel próbálkozzunk ebben az évtizedben, ezért szerinte vissza kell állítani a egyensúlyt, így a külkereskedelmi és költségvetési egyenleget. Nyomatékosította, amiről már többször beszélt: megengedhetetlen, hogy míg tavaly 1,9 százalékos volt a költségvetési hiány Lengyelországban, addig Magyarországon 6,8 százalék.

– Nincs időnk 2030-ig, most kell megvalósítani – mondta az energiahatékonyság erősítéséről, amivel szerinte a külkereskedelmi egyenleget is javítani lehet. Jelezte, hogy két-három év alatt komoly eredményeket lehetne ezen a téren elérni.

Szerinte extenzív növekedésről az intenzív növekedésre kell áttérni a jövőben. Úgy vélte, meg lehet találni azt az utat, amely a fenntartható növekedéshez vezet.  

Matolcsy György szerint a siker egyik kulcsa a digitális átállás.Ugyanakkor Magyarország rendkívül rossz helyzetben van ezen a téren, pedig olyan jó példák vannak előttünk, mint Észtország. Szerinte az államnak kötelező lenne digitalizálnia. „Elfogadhatatlan, hogy a magyar állam nem működik digitálisan” – tette hozzá.

Úgy véli, számolni kell azzal, hogy az 1970-es évtized megismétlődik, amikor a magas infláció alacsony növekedéssel párosult. Azt a válságot a Fednek csak 1982-re sikerült megoldania, most azonban időben felismerte a veszélyt, szemben Európával, amely mindig késésben van. Matolcsy György szerint ezt meg lehetett volna oldani a hetvenes évek elején a helyes és gyors döntésekkel. 

Az MNB ezért az első az EU-ban, amely elkezdte a szigorítási ciklusát. Most kell megfékezni azokat a folyamatokat, amelyek visszavisznek minket az egyensúlytalanságba – hangsúlyozta a jegybank elnöke. 

Borítókép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyűlés megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.