időjárás 23°C Róbert 2023. június 7.
logo

Mintegy négymillió utas fordult meg a nyáron Ferihegyen

Magyar Nemzet
2022.09.16. 18:05
Mintegy négymillió utas fordult meg a nyáron Ferihegyen

Augusztusban tovább folytatódott a nyári hónapokra jellemző utasszám-növekedés; összesen 1 299 814 utas fordult meg a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. 

Kisasszony hava így már zsinórban a harmadik hónap, amikor az utasforgalom elérte vagy meghaladta a koronavírus-járvány előtti, rekordévnek számitó 2019-ben regisztrált volumen 80 százalékát, és a negyedik, amikor a teljes havi utasforgalom meghaladta az egymillió főt – közölte a Budapest Airport (BA). 

A nyári hónapokban összesen 3 802 591 utast szolgáltak ki a budapesti repülőtéren, megközelítőleg annyit, mint a járvány által leginkább sújtott 2020-as évben összesen. A hónap legnépszerűbb célállomásai Tel-Aviv, London, Amszterdam, Antalya és Frankfurt voltak.

A globálisan jellemző csökkenő tendencia ellenére a cargo árumennyiség éves szinten továbbra is stabil; a január–augusztusi időszakban 47 százalékos cargo volumennövekedés figyelhető meg a Cargo City megnyitása előtti, 2019-es év hasonló periódusában kezelt forgalomhoz képest. Az augusztusban kezelt árumennyiség (15 375 tonna) minimálisan, 2,1 százalékkal mérséklődött 2021 azonos hónapjához viszonyítva. 

Készülve a jövőben várhatóan emelkedő utasforgalom gördülékeny kiszolgálására, a Budapest Airport szeptemberben megkezdi a 2A Terminál poggyászkiadó területének bővítését – tájékoztatott erről is legfrissebb közleményében a BA. A fejlesztés miatt szeptember 15-től az Air France, a KLM, a Finnair, a Lufthansa, az Austrian Airlines, a Brussels Airlines és a LOT Polish Airlines légitársaságok járatai, továbbá a Smartwings helyi idő szerint 14.00 és 23.59 között érkező járatai a megszokottól eltérően a 2B Terminálra futnak be, és az utasok itt kapják meg feladott poggyászaikat. 

A beruházás egy újabb lépés a kapacitásbővítő fejlesztések sorában, amelynek köszönhetően az érkező utasok számára csökkenhet a várakozási idő és gyorsabbá, kényelmesebbé válhat a csomagok felvétele. A munkálatok várhatóan március 15-ig tartanak. A BA 2019 nyarán bővítette a 2B Terminál poggyászkiadó területét, így az átmeneti átterelés az utaskiszolgálást nem befolyásolja.

Ugyancsak az ősz első napjainak a híre, hogy magyar autókölcsönzővel bővült a repülőtéri szolgáltatások köre: 

megnyitott a Schiller Rent a Car irodája a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2B Termináljának érkezési szintjén. A vállalat 2007 óta van jelen a piacon, kiemelkedő méretű flottájával üzleti és magánügyfeleket egyaránt kiszolgál.

 Folyamatosan bővülő gépjárműparkjukban a luxusfelszereltségű modellektől a takarékos autókon át a kisbuszokig mindenki megtalálja a számára legalkalmasabbat, a flottában pedig hibrid, zöld és SUV járművek egyaránt elérhetők. Az új szolgáltatóval együtt így már összesen nyolc autókölcsönző vállalatot vehetnek igénybe az utasok Ferihegyen.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.