Nem indulnak el a Lufthansa gépei pénteken

Sztrájkot hirdetett péntekre a Lufthansa német légitársaság pilótáit képviselő szakszervezet. A munkabeszüntetés miatt töröltek több száz járatot, köztük budapestieket is.

2022. 09. 01. 15:10
Landing at Frankfurt airport
Landing at Frankfurt airport Fotó: ARNE DEDERT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet bejelentése szerint a sztrájk egész nap tart, és a Lufthansa-csoport személyszállítással foglalkozó névadó légitársasága mellett a teherszállító tagvállalat, a Lufthansa Cargo valamennyi induló járatát érinti. 

A VC idénre 5,5 százalékos béremelést, 2023-tól pedig automatikus inflációkövető emelést követel a nagyjából ötezer pilótának – kapitányoknak és elsőtiszteknek –, ami a munkaadó szerint teljesíthetetlen.

A szakszervezeti követelés több mint negyven százalékkal –  2,2 milliárd euróról nagyjából 3,1 milliárd euróra –  növelné a pilótafülkékben dolgozó személyzet bérére fordítandó kiadásokat a következő két évben, ami még a koronavírus-világválság pénzügyi következményeinek figyelembevétele nélkül is túlzás – közölte a Lufthansa.
Mint írták, a VC annak ellenére kezdeményezett sztrájkot, hogy a nehéz piaci körülményekhez képest nagyon jó ajánlatot kaptak, miszerint másfél év alatt, két lépcsőben kilencszáz euróval emelik az alapbérüket. Ez a pályakezdő elsőtiszteknél 18 százalékos, a legmagasabb fizetési kategóriában lévő pilótáknál ötszázalékos béremelést jelent.
A Lufthansa a sztrájk miatt törölte csaknem valamennyi pénteki járatát, amely két legfontosabb bázisáról, Frankfurtból és Münchenből indult volna. 

Csaknem nyolcszáz útvonalon szünetel a forgalom pénteken, kimaradnak a Frankfurtból és Münchenből Budapestre közlekedő járatok is. 

A járattörlések 130 ezer utast érintenek a társaság tájékoztatása szerint.


Borítókép: A német nemzeti légitársaság gépe landol Frankfurtban (Fotó: AFP/Arne Dedert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.