Nemzetgazdasági érdek a víz megőrzése

Nem tűr halasztást az aszály elleni intézkedések bevezetése – közöte Nagy István. Az agrárminiszter szerint az idei rekordméretű szárazság rámutatott: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az öntözéshez szükséges infrastruktúra a lehető legnagyobb területen elérhető legyen hazánkban.

Magyar Nemzet
2022. 09. 15. 17:00
null
Fotó: FEKETE ISTVAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aszály elleni küzdelem nemzetgazdasági szintű stratégiai kérdés – hívta fel a figyelmet Nagy István. Az agrárminiszter a KITE Zrt. Nádudvaron megrendezett öntözési és talajművelési bemutatóján elmondta: 

a legfontosabb feladat, hogy az országban történelmileg kialakult csatornahálózatot alkalmassá tegyék az öntözésre, emellett új, nagy kapacitású tározótavak létrehozására is szükség van, ahogyan a talajvízszint megemelése is elengedhetetlen a következő időszakban.

A tárcavezető a távirati iroda tudósítása szerint jelezte, az aszály-veszélyhelyzeti operatív törzs azonnali döntéseket hozott. Az öt pontból álló intézkedéscsomag részeként hitelmoratóriumról határoztak, amelyet 2023 végéig vehetnek igénybe a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközhiteleikre.

– A rendkívüli idők rendkívüli megoldásokat igényelnek az agráriumban is. A hazai termőföldek több mint ötöde egyszerűen kiszáradt, a baj annyi gazdálkodót érintett, hogy azonnali mélyreható és széles körű intézkedésekre volt szükség – emelte ki.

Az intézkedések felsorolásakor említést tett a bajba jutott állattartóknak nyújtott hárommilliárd forintnyi takarmányszállítási támogatásról, valamint az állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségeire fordítható, 1,4 milliárd forint többlettámogatásról is.

Nagy István a legújabb eszközként említette, hogy legfeljebb 14 százalékos kamattámogatás mellett három százalékra kívánják leszorítani a kormányhivatalok által igazolt aszálykárral rendelkező növénytermesztők, valamint az összes állattartó által újonnan felveendő Agrár Széchenyi-kártya-folyószámlahitel éves kamatát. A kistermelőket pedig öt-hat millió forint vissza nem térítendő összeggel támogatják.

A miniszter szerint az aszály elleni védekezés hatékonyságát növeli, valamint az észszerű és takarékos vízgazdálkodást célozza az a változás is, amely a 2023-tól induló közös agrárpolitikában környezeti, klímavédelmi és biodiverzitás szempontjából értékes területeknél is elérhetővé teszi a mezőgazdasági területek után járó alaptámogatást. 

Számításaik szerint ez a módosítás több mint százezer hektáron ösztönzi majd a gazdálkodókat arra, hogy megőrizzék a mezővédő erdősávokat, a mezsgyéket, a vízfolyások parti sávjait, a vizenyős vagy éppen a szikes területeiket. 

Nagy István kitért az öntözéses gazdálkodás fejlesztése érdekében tett erőfeszítésekre is, megemlítve, hogy létrejöttek az önözési közösségek és több tíz milliárd forint értékben valósultak meg öntözési beruházások. – Országosan 2021-ben a 174 200 hektárnyi vízjogilag engedélyezett öntözhető terület 48,8 százalékát, valamivel több mint 85 ezer hektárt öntöztek a gazdák – sorolta a miniszter. Majd megjegyezte: még lehet pályázni a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére kiírt támogatásra. 

Eddig 765 termelő kapott mintegy ötvenmilliárd forint támogatást ezen a címen. Jó hírnek nevezte, hogy 2023 és 2027 között a közös agrárpolitika stratégiai terv alapján az eddiginél is több forrás, mintegy hetvenmilliárd forint jut majd az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére.

A jelenlévő több száz gazdálkodót arra intette, hogy az extrém aszályos időszakok miatt egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezniük a fenntarthatóság elveinek megfelelő gazdálkodásra – a forgatás nélküli talajművelésre vagy a vízmegtartást segítő agrotechnológiai elemek alkalmazására –, amit ugyancsak támogat a kormány.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter az aszály elleni védekezésről beszélt Nádudvaron (Fotó: AM/Fekete István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.