időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Sokat veszít az Európai Unió az orosz–ukrán háborún

Magyar Nemzet
2022.09.25. 13:38 2022.09.25. 14:38
Sokat veszít az Európai Unió az orosz–ukrán háborún

Az orosz–ukrán háborún sokat veszít az Európai Unió: rövid távon a drasztikus áremelkedés begyűrűzik a gazdaság egészébe, minden ágazatban megemeli a termelési költségeket – idézi a távirati iroda a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetőjét, aki a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozott. Hortay Olivér rámutatott: az Egyesült Államok, Kína, India profitálhat az orosz szankciókból, ők olcsóbban vásárolnak az orosz energiahordozókból. Emellett számos gyár elkezdte Európából áthelyezni a termelését, beruházásait a biztosabb energiaellátás érdekében. 

 

Amerika piacot is nyerhet azzal, hogy az EU megszakítja az orosz energiaszállításait, mivel ide képes lesz a nagy – és egyre növekvő – mennyiségű cseppfolyósított földgázát értékesíteni.

 

Hortay Olivér ismertette: a gázárak a tavaszi, az orosz–ukrán konfliktus kitörése utánihoz képest több mint kétszeresükre emelkedtek, és nagy probléma a jelentős változékonyság. Kitért arra, hogy beigazolódni látszanak azok a korábbi várakozások, miszerint az orosz gáz rövid távon korlátozottan helyettesíthető az unió piacán, mert a helyettesítést lehetővé tevő beruházások megvalósulásához még két-három év szükséges.

 

Valamennyi iparágban nagy kihívás a szűkösen rendelkezésre álló gáz. Az energiaválság vesztese a klímavédelem: drasztikusan megnőtt a szénfelhasználás – mondta.

 

Jelezte: Németországban a vállalatok ötöde korlátozta a termelését, ez a folyamat zajlik. A társadalmi feszültségek miatt Európa-szerte tüntetéshullám indult, nő az elégedetlenség a rezsi emelkedése és a munkanélküliség miatt. Az év végén életbe lépő olajembargó miatt az európai szereplők több olajat vásárolnak, ugyan ez Magyarországra nem fog vonatkozni, viszont újabb áremeléseket okozhat. A szakértő szerint a gázársapkáról szóló javaslat az újabb szankciós csomagba bekerülhet. 

Borítókép: Amerika piacot nyerhet az Európába értékesítendő cseppfolyós földgáz révén (Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.