Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Sokat veszít az Európai Unió az orosz–ukrán háborún

Hortay Olivér: A drasztikus áremelkedés minden ágazatban megemeli a termelési költségeket.

Magyar Nemzet
2022. 09. 25. 13:38
FRANCE-ECONOMY-ENERGY-GAS-SHIPPING Fotó: SEBASTIEN SALOM-GOMIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háborún sokat veszít az Európai Unió: rövid távon a drasztikus áremelkedés begyűrűzik a gazdaság egészébe, minden ágazatban megemeli a termelési költségeket – idézi a távirati iroda a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetőjét, aki a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozott. Hortay Olivér rámutatott: az Egyesült Államok, Kína, India profitálhat az orosz szankciókból, ők olcsóbban vásárolnak az orosz energiahordozókból. Emellett számos gyár elkezdte Európából áthelyezni a termelését, beruházásait a biztosabb energiaellátás érdekében. 

 

Amerika piacot is nyerhet azzal, hogy az EU megszakítja az orosz energiaszállításait, mivel ide képes lesz a nagy – és egyre növekvő – mennyiségű cseppfolyósított földgázát értékesíteni.

 

Hortay Olivér ismertette: a gázárak a tavaszi, az orosz–ukrán konfliktus kitörése utánihoz képest több mint kétszeresükre emelkedtek, és nagy probléma a jelentős változékonyság. Kitért arra, hogy beigazolódni látszanak azok a korábbi várakozások, miszerint az orosz gáz rövid távon korlátozottan helyettesíthető az unió piacán, mert a helyettesítést lehetővé tevő beruházások megvalósulásához még két-három év szükséges.

 

Valamennyi iparágban nagy kihívás a szűkösen rendelkezésre álló gáz. Az energiaválság vesztese a klímavédelem: drasztikusan megnőtt a szénfelhasználás – mondta.

 

Jelezte: Németországban a vállalatok ötöde korlátozta a termelését, ez a folyamat zajlik. A társadalmi feszültségek miatt Európa-szerte tüntetéshullám indult, nő az elégedetlenség a rezsi emelkedése és a munkanélküliség miatt. Az év végén életbe lépő olajembargó miatt az európai szereplők több olajat vásárolnak, ugyan ez Magyarországra nem fog vonatkozni, viszont újabb áremeléseket okozhat. A szakértő szerint a gázársapkáról szóló javaslat az újabb szankciós csomagba bekerülhet. 

Borítókép: Amerika piacot nyerhet az Európába értékesítendő cseppfolyós földgáz révén (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.