időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Veszett rókát találtak az ukrán határnál

Magyar Nemzet
2022.09.28. 12:25 2022.09.28. 12:31
Veszett rókát találtak az ukrán határnál

Odalett a veszettségtől mentes státusa az országnak. Alig néhány hete írtuk meg, hogy az elmúlt évek szigorú ellenőrzéseinek és megfeszített munkájának köszönhetően jó ideje távol maradt hazánktól a betegség, a rókák által terjesztett kór ismét felütötte a fejét az országhatárainkon belül. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni laboratóriuma veszettséget igazolt egy, a betegség gyanúja miatt kilőtt rókánál. 

Az idegrendszeri tüneteket is mutató állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Botpalád község területén ejtették el helyi vadászok a közegészségügyi veszély elhárítása miatt, valamint diagnosztikai célból a múlt héten.

Bár a járványügyi nyomozás folyamatban van, a betegség behurcolása feltehetően természetes úton történt, a veszettséget vélhetően az Ukrajna felől érkező vadállomány hozta magával. Ezt támasztja alá az is, hogy az eset az ukrán határtól mintegy öt kilométerre történt.

A hatóság szerint sajnos várható volt, hogy előbb-utóbb a vírus megjelenik a keleti országrészben, az ukrán állategészségügyi hatóság ugyanis a háború miatt idén nem tudta végrehajtani a rókaállomány körében végzett immunizálási programját. A veszettség terjedését a Nébih igyekszik megelőzni, az évi rendes rókavakcinázás mellett a határ menti területeken úgynevezett gócvakcinázást rendelt el a hatóság. A betegség emberre is veszélyes, ezért a Nébih azt kéri, hogy ha bárki zavartan vagy szokatlanul viselkedő rókával, vagy más vadon élő állattal találkozik, azonnal értesítse a hatóságokat. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.