Fordulat: Már több támogatója van az atomenergiának, mint ellenzője

Egy friss felmérés rávilágított arra, hogy újabb európai országban fordult nagyot a világ: a megkérdezettek 49,7 százaléka mondta azt, hogy támogatja az atomerőművek építését, mindössze 32,2 százalékuk ellenzi.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 10. 16. 14:13
null
Budapest, 2016. március 9. Napelemes lámpákból kialakított atomjel a Greenpeace fukusimai és a csernobili atomerõmû-katasztrófákra emlékezõ rendezvényén a Hõsök terén 2016. március 9-én. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olaszok többsége támogatja az atomerőművek építését és az atomenergia használatát, ez derül ki az IZI S.p.A., egy demoszkópiai felmérésekre szakosodott vállalat egyik friss felméréséből – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az atomenergiához való visszatérés címmel közölt eredmények alapján a megkérdezettek 49,7 százaléka mondta azt, hogy támogatja az olaszországi atomerőművek építését, mindössze 32,2 százalékuk ellenzi, miközben a bizonytalanok aránya még mindig nagy (18,1 százalék). Giacomo Spaini, a felmérést végző vállalat vezérigazgatója szerint

ennek elsősorban gazdasági háttere van, mivel az emberek többsége szerint a vártnál sokkal nehezebb a zöld energiaátmenet folyamata, így tarthatatlanok a korábban kitűzött célok. Spaini szerint ha most népszavazást tartanának a kérdésben, akkor az atomenergiát támogatók kerülnének abszolút többségbe.

Ezek az eredmények meglehetősen meglepők, hiszen Olaszország eddig határozottan elutasította az atomenergia felhasználását. A kutatás most arra is rávilágított, hogy milyen okból támogatják vagy éppen ellenzik az olaszok ezt az energiaforrást. A támogatók elsősorban úgy gondolják, hogy Olaszországnak égető szüksége van az energiafüggetlenségre, 46,9 százalékuk indokolta ezzel a döntést. Közvetlenül ezután következik az a bizonyosság, hogy az atomerőművek modernek és biztonságosak (40,9 százalék), míg 36,3 százalékuk úgy véli, hogy ez szükséges lépés a tiszta energiaforrások használata felé.

Az atomenergia ellenzői között ezzel szemben az a legerősebb érv, hogy a nap- és szélenergiára sokkal inkább támaszkodhat Olaszország, 44,6 százalék gondolkodik így. 

Eközben 41,3 százalékuk meg van győződve arról is, hogy a balesetek kockázata miatt az atomenergia nem biztonságos sem az emberek, sem a környezet számára. 

Közvetlenül utána következik a radioaktív hulladékoktól való félelem (34,7 százalék), majd a rettegés attól, hogy katasztrofális természeti jelenségek vagy fegyveres konfliktusok károsíthatják az erőműveket (32,2 százalék).

Borítókép: Napelemes lámpákból kialakított atomjel (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.