Hamarosan számol az energiahivatal

A negyedévenkénti áram- és gázár-felülvizsgálat részeként a MEKH a folyó negyedév utolsó napjaiban veszi sorra azokat a szempontokat, amelyek alapján megszabja a következő negyedévben alkalmazandó piaci lakossági árakat.

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu2022. 10. 30. 18:00
gáz Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újraszámolja hamarosan a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) a rezsicsökkentett mennyiségen felüli fogyasztás árát – írja a Vg.hu. A portál emlékeztet: augusztustól a lakossági fogyasztók évi 63 645 megajoule, átváltva 1729 köbméter fogyasztásig kapják rezsicsökkentett áron a gázt. Efelett a mindenkori versenypiaci költségeket tükröző árat kell megfizetni. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) nyáron kiadott rendeletében a földgáznál augusztus elsejétől szeptember 30-ig 21,416 forintos megajoule-onkénti lakossági piaci árat határozott meg. Október elsejétől a 2022. október–december hónapokra egy megajoule földgázt 22,002 forintos áron vételezhetnek az átlagfogyasztás felett az ügyfelek. Ez átszámítva köbméterenként 767 forint.

Az áramnál a lakossági fogyasztók felhasználási helyenként éves szinten 2523 kilowattóra energiamennyiségig jogosultak továbbra is rezsicsökkentett áron vásárolni a villamos energiát. Eddig a sávig 36 forintért számolják fel az áram kilowattóráját, fölötte pedig 70 forint 10 fillérért. 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a lakosságra vonatkozó piacosított tarifák jó darabig jóval a versenypiaci ár alatt maradtak, annak nagyjából a 75 százalékát tették ki. Az elmúlt napokban viszont beszakadt a spot piacon a gáz tőzsdei jegyzése a nyári csúcsokhoz képest, igaz, a 2021 eleji árazással párban még mindig magas. 

A fogyasztói oldalon logikusan merülhetett fel az a kérdés, hogy ha a piaci árak kedvezőbbek, akkor miért nem idomul hozzá a rezsicsökkentett tartományt meghaladó részre alkalmazott lakossági piaci ár, vagyis miért nem lesz olcsóbb a kvótán felüli földgáz.

Egyrészt látni kell, hogy a felhasználók nem azt a gázt fogyasztják, amit tegnap kínált a tőzsde. A tárolók feltöltése például már a tavaszi időszakban elkezdődött, meglehetősen magas árakon. Másrészt a magyar gázvolumen kisebb része származik a spotpiacról, vagyis az ottani történések kevésbé befolyásolják az árképzést. Az éves magyar gázfelhasználás nagyjából tízmilliárd köbméter, ennek 85 százaléka orosz gáz. 

A magyar hatóságoknak jogszabályban rögzített feladatuk a lakossági piaci ár felülvizsgálata, ami rövidesen meg is történik majd. Kormányrendelet rögzíti, hogy a rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálják, ennek első időpontja 2022. december 30. Jövőre pedig a MEKH a lakossági piaci árat negyedévre – az egyetemes szolgáltató adott negyedévet tíz nappal megelőzően tett adatszolgáltatása alapján, annak megtételét követő legfeljebb hat munkanapon belül – határozza meg. 

Hogy milyen képlet szerint, az egyelőre nem ismert, de a Vg.hu tudomása szerint az elmúlt három hónap árainak átlagát veszik majd alapul.

A negyedévenkénti áram- és gázár-felülvizsgálat részeként a MEKH a folyó negyedév utolsó napjaiban (jelen esetben tehát december végén) veszi sorra azokat a szempontokat, amelyek alapján megszabja a következő negyedévben alkalmazandó piaci lakossági árakat. Ezek várható nagyságát egyelőre felelőtlenség megbecsülni, annak ellenére, hogy a gázárak lejtőn vannak, hiszen azok az év végéig még minden irányba változhatnak. 

Az is nyilvánvaló, hogy ha a versenypiaci árak a mostani szinten maradnak vagy tovább esnek, akkor a MEKH is alacsonyabb lakossági piaci árra tesz javaslatot, illetve az egyetemes szolgáltatónak, az MVM Nextnek is kevesebbet kell majd fizetnie az energiahordozóért.

A gáz árának alakulása befolyásolja a távhődíjakat is. A MEKH a közelmúltban – korábbi gyakorlatától eltérően – nem a gázév jövő tavaszig tartó végéig, hanem csak a folyó naptári év végéig rögzítette, hogy a távhőtermelők és -szolgáltatók költségeiben mekkora gázköltség ismerhető el, illetve hogy az államnak mekkora támogatással kell kipótolnia az érintett társaságok bevételei és a költségei közötti különbözetet. December végén tehát a hivatal e piaci kör számára is új számokat közöl, és ezek a számok remélhetőleg a mostaniaknál alacsonyabbak lesznek, mivel a 2022 utolsó negyedévében alkalmazható gázárakat éppen olyan augusztusi napok árai alapján számolta ki, amikor a jegyzések a csúcson voltak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.