Idén is bőséges a csemegeszőlő-választék

Egyre kelendőbbek a magnélküli szőlők, új fajtákkal kísérleteznek a termelők.

Magyar Nemzet
2022. 10. 01. 12:50
null
Grapes Fotó: Olena Mykhaylova
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javában tart a csemegeszőlő szezonja, a vásárlók számos kedvelt hazai fajta közül válogathatnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint itthon közel ezer hektáron foglalkoznak étkezési szőlőtermesztéssel a gazdálkodók, ezen belül 373 hektáron termesztenek kifejezetten csemegeszőlőt, a legnagyobb területen Bács-Kiskun, Heves és Tolna megyében. 

Ugyanakkor a kettős hasznosítású fajtákból is jelentős mennyiség kerül étkezési célra, ilyen például a chasselas (saszla) vagy magyar fajták közül az Irsai Olivér és a Csabagyöngye.

A folyamatos érési sornak köszönhetően a csemegeszőlő júliustól októberig fogyasztható frissen. A csemegeszőlők jellemzően szép nagy szeműek, ropogós húsúak, fürtjeik jól bírják a szállítást és a tárolást. 

A NAK körképe szerint egyre nagyobb a kereslet a mag nélküli fajták iránt, ez a folyamat a termelőket is arra ösztönzi, hogy mind a fehér, mind a kék típusban új, mag nélküli fajtákat állítsanak elő.

Az agrárkamara edukációs programja, az Európai Friss Csapat jó tanácsa szerint a vásárlás során érdemes mindig érett szőlőt választani. A fürtök épségét és a bogyók feszességét is jó ha ellenőrizzük, a frissességet pedig jelzi az is, ha a szőlőkocsány élénkzöld színű.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: NAK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.