Súlyos helyzetben a román nagyipar

Tömeges elbocsátásokra kényszerült Románia legnagyobb vegyipari vállalata.

Chimcomplex Forrás: Facebook/Chimcomplex S.A. Borzesti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömeges elbocsátásokra kényszerült Románia legnagyobb vegyipari vállalata. A borzesti Chimcomplex alkalmazottainak húsz százalékát, közel négyszáz dolgozóját küldi el, hogy csökkentse a költségeit. A vállalat szerint az egekbe szökött energiaár miatt kénytelen visszafogni a termelést. 

Mint arra az Economia.net portál emlékeztetett, a kelet-romániai cég már márciusban közölte: ha a gáz és a villanyáram ára nem fog csökkenni, elbocsátásokra kényszerülhet. Augusztusban a gyár két hétig szüneteltette a termelést. 

A Chimcomplexnek két gyára van, Borzestin és Ramnicu Valceán. A vállalat tavalyi árbevétele 2,2 milliárd lej (közel kétszáz milliárd forint), a nyeresége pedig 485 millió lej (mintegy negyvenmillárd forint) volt. Az idei első negyedévben a bevételei tíz százalékkal nőttek, azonban a profit negyven százalékkal csökkent – számolt be a Maszol erdélyi portál, megjegyezve: 

az elkövetkező időszakban más romániai nagyvállalatoknál is lehet elbocsátásokra számítani, mivel azok semmiféle állami támogatásban nem részesülnek, piaci áron kénytelenek megvásárolni az energiát.

Az élelmiszeripar kivételével szeptember 1-jétől egyetlen romániai nagyvállalat sem kap olyan támogatást az államtól, amely részben ellensúlyozná az egekben járó energiaárak hatását. A marosvásárhelyi Azomures és a dél-romániai Slatinán működő Alro már le is állította a termelést. Az erdélyi vegyipari kombinát vezetősége még júniusban jelentette be, hogy ideiglenesen felfüggeszti működését a földgáz árának jelentős növekedése miatt. Az Azomures Románia egyik legnagyobb gázfogyasztója, az üzem használja el az éves román gázfogyasztás tíz százalékát, ugyanakkor normális paraméterek között 1,6 millió tonna műtrágyát állít elő évente, ennek hetvenöt százalékát a romániai farmoknak értékesíti.

A Maszol által idézett Ziarul Financiar gazdasági napilap számításai szerint a kormány közel kétezer céget szolgáltatott ki a horribilis árakat diktáló energiapiacnak. 

Miután a villanyáram ára rohamosan emelkedett Romániában, ezzel párhuzamosan a támogatások miatt az államkasszát terhelő költségek is egyre magasabbak lettek, ezért döntött úgy a bukaresti kormány, hogy szeptembertől kizárja az állami szubvencióra jogosultak köréből a nagyvállalatokat.

Szakértők szerint a kedvezményezettek körének szűkítése övön aluli ütést jelentette a román nagyiparnak. – Elintéztek bennünket. Ha Románia tényleg válságot akar, akkor ezzel az intézkedéssel megkapja – idézte a döntés megszületése után a Maszol Stefan Cherchiut, a legnagyobb romániai műanyagnyílászáró-gyártó, az ezernégyszáz embert foglalkoztató Casa Noastra kft. tulajdonosa.

Borítókép: A borzesti Chimcomplex alkalmazottainak húsz százalékát küldi el (Fotó: Facebook/Chimcomplex S. A. Borzesti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.