Szombattól 16,7 százalékos kamattal jegyezhető állampapír

Aki egymillió forintot befektet, három hónap múlva, január 22-én 41 650 forint adómentes kamatot kap.

Magyar Nemzet
2022. 10. 19. 16:30
null
Budapest 20191104 Nyomdai úton előállított Magyar Állampapír Plusz értékesítésének kezdő napja. MÁP+ posta foto:Kallus György/VG Fotó: KALLUS GYORGY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei évre várt éves átlagos inflációs rátánál magasabb hozammal lehet állampapírt vásárolni szombattól – írja a Vg.hu –, ezzel nagyrészt a teljes, jelenleg éves szinten 20 százalékos hazai inflációs hatás ellensúlyozható. Az idei évre várt átlagos inflációhoz (13,5–14,5 százalék a hivatalos jegybanki prognózis) mérve a befektetés pedig még reálkamatot is biztosít.

Az ígéretes befektetésnek számító papír a 2027/B nevű, változó kamatozású Magyar Államkötvény, amelynek szombaton, október 22-én esedékes a kamatfordulója. A következő három hónapig a mai (szerdai), három hónapos bankközi kamatláb (BUBOR) szerint fizet a kötvény, amely 16,66 százalék.

Tehát, aki például egymillió forintot befektet, három hónap múlva, január 22-én 41 650 forint adómentes kamatot kap – magyarázza cikkében a gazdasági portál. A 2027/B kötvény eredeti kibocsátási napja 2019. június 1. után volt, tehát nem keletkezik adófizetési kötelezettség a realizált kamat után.

Mint a Vg.hu összeállításában kifejti, a 16,66 százalékos kamat bőven felülmúlja az aktuális piaci kötvényhozamokat, a hároméves állampapír referenciahozama a keddi adatok szerint 13,81 százalék, míg a 12 hónapos diszkontkincstárjegyé 12,97 százalék. A hosszabb idejű befektetések éves hozama ennél is alacsonyabb, de még a 15 éves állampapír is 10 százalék feletti éves hozamot biztosít a lejáratig tartást feltételezve.

Jövőre viszont már a Prémium Magyar Állampapírok is „utolérik magukat”, ha beigazolódnak a várakozások, és az idei éves infláció a Magyar Nemzeti Bank várakozása szerint alakul, akkor az 1,5 százalékos prémiummal megfejelve 15-16 százalék kamatot fog fizetni – fogalmaz a gazdasági portál. Továbbá utal arra, hogy 

a lakossági befektetők már erre készülve rekordmennyiségben vásárolják a PMÁP-papírokat: csak a múlt héten 203 milliárd forint jegyzést hoztak tető alá.

A szombattól éllovasnak tekinthető 2027/B kötvényből szeptember végén 977,5 milliárd forintnyi volt az intézményi és magánbefektetők birtokában, pedig a most véget érő negyedéves kamatperiódusban még jóval szerényebb, „csak” 11,56 százalékos kamatot fizetett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.