időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

Harmincmilliárd forintos segítség a turisztikai csomag

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.22. 12:57 2022.11.22. 13:15
Harmincmilliárd forintos segítség a turisztikai csomag

Az ágazat szolgáltatói a megnövekedett energiaárakat vagy a béreket is fedezhetik a kormányzati segítségnek köszönhetően.

Történelmi jelentőségűek a kormányzati turisztikai támogatások, mert az intézkedések 30 milliárd forintot hagynak mintegy százezer turisztikai kis- és középvállalkozásnál a következő fél évben – jelentette ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Horváth Péter hozzátette: ebből az érintettek a megnövekedett energiaárakat vagy a béreket is fedezhetik. Az intézkedések érintik a turizmusfejlesztési hozzájárulást, a munkaidőkeretet, a Szép-kártya szabályozást, az adatszolgáltatást a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (Ntak), a szálláshely-minősítést, és a VIZA-adatszolgáltatást.

A vezérigazgató a kormányzati segítség leggyorsabb és leghatékonyabb módjának nevezte, hogy felfüggesztik az idén október 1. és jövő március 31. között a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésének kötelezettségét.

Kiemelte: az intézkedéscsomag a vendéglátó-üzletek és turisztikai attrakciókra vonatkozó, az Ntak-nak történő adatszolgáltatás határidejét meghosszabbította januárról jövő július elsejére. Jövő év végéig nem kell a 14 év alatti gyerekek okmányát bemutatni a szálláshelyeken, és a 2021. december 31-ig nyilvántartásban lévő, magán- és egyéb szálláshelyek esetében az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határidejét 2024. január elsejére halasztották. A szakmai szervezetek kérésének megfelelően lehetővé vált a legfeljebb 24 havi munkaidőkeret elrendelése, ez segíti a munkahelyek megtartását.

A Szép-kártya alszámláinak tervezett megszüntetését ugyancsak fontosnak nevezte. 

 

Idén 281 milliárd forintot töltöttek fel tíz hónap alatt a munkáltatók, miközben a kártyabirtokosok 326 milliárd forintot költöttek. 

 

Októberben egymilliárd forinttal több feltöltés érkezett a számlákra, mint tavaly októberben, a hónap végén 90 milliárd forint állt a felhasználók rendelkezésére. A cél, hogy a téli hónapokban is a belföldi turizmus motorja legyen a kártya, a vidéki szolgáltatóknak is kedvezve.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tiszteletbeli és januártól újraválasztott elnöke arról tájékoztatott, hogy az energiaárak emelkedése lehetetlen helyzetbe hozta az ágazatot. A kormány meghallgatta a kéréseiket, és időben döntött a segítségről. Megtörtént a legfontosabb intézkedés, a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedése, ami az árbevétel 4 százalékát hagyja a szálláshelyeken. A kormány folyamatosan nyomon követi a turisztikai cégek helyzetét, akár további támogatásról is dönthetnek.

Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke szintén jelentősnek nevezte az ágazati támogatásokat. Mint mondta, az adózási és szabályozási környezeti intézkedésekkel segítséget kaptak. A cégek meg tudnak erősödni, a költségeiket csökkenteni tudják, a Szép-kártya is lökést adhat a forgalomnak.

Az MTÜ vezérigazgatója elmondta: az elmúlt 10 hónapban 33 millió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a szálláshelyeken, ami harmadával magasabb az előző év azonos időszakinál. A számok biztatóak az idei évben, a turizmus lendületben van. Idén év végére az előfoglalások alapján az ágazat elérheti a 37 millió vendégéjszakát, ami minimálisan marad el a válság előtti 2019-es 43 milliótól. A belföldi vendégéjszakák száma elérte a 20 milliót, a szálláshelyek bevétele január–októberben 555 milliárd forint volt. Az év utolsó két hónapjában további 4 millió vendégéjszaka van kilátásban, a számok folyamatosan emelkednek. A fokozott érdeklődés és a növekvő forgalom is azt támasztja alá, hogy a bizalom töretlen Magyarország iránt – mutatott rá Horváth Péter.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.