időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Hazánké a világ ötödik legnagyobb termálvízkincse

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.11. 18:50 2022.11.11. 19:22
Hazánké a világ ötödik legnagyobb termálvízkincse

– Magyarország rendelkezik a világ ötödik legnagyobb termálvízkincsével – mondta pénteken Lakiteleken, a Magyar Balneológiai Egyesület vasárnapig tartó nagygyűlésének megnyitóján Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. – A gyógyvíz a Kárpát-medencében kincs, hungarikum, sajátos, egyedi, és ennek rendkívüli értéke van. Lakitelek olyan rangos fürdőhelyek sorába lépett, mint Harkány, Hajdúszoboszló, Mórahalom, Szolnok, Gyula, Hévíz, Bükkfürdő és Mezőkövesd – sorolta a fideszes politikus. – A lakiteleki gyógyvíz kopásos eredetű ízületi panaszokra, az ezzel járó izomfeszülés oldására is jótékony hatású – mondta.

Szólt arról, hogy a nagygyűlésnek helyszínt biztosító Hungarikum Liget a Lakiteleki Népfőiskolával szerves egységben ápolja a Kárpát-medencei hagyományokat, őrzi a magyar értékeket. Rámutatott: 

Trianonnal nemcsak a magyar területek kétharmadát, hanem az akkor működő gyógyfürdők kétharmadát is elvették. A gyógyfürdők létesítési esélyeit a második világháború után a kőolajlelőhelyek keresése is növelte, számos gyógyvízforrást találtak kőolaj helyett.

Magyarországon 2000. január 1-jén százötven termál- és gyógyfürdő működött.

– A termálvízkincs titka a Kárpát-medence geológiai adottságaiban rejlik. A földkéreg a Kárpát-medencében mintegy tíz kilométerrel vékonyabb a világátlagnál, ezért a forró magma közelebb van a földfelszínhez, így sokkal kisebb mélységből lehet hévizet nyerni, mint a kontinens más pontjain – magyarázta. Szavai szerint Lakiteleken nemcsak a víz gyógyít, hanem az elmúlt három évtizedben megteremtett környezet is.

Nagy Katalin, a Magyar Balneológiai Egyesület elnöke elmondta, hogy a nagygyűlésen részt vesznek Európa vezető balneológusai és határon túli magyar balneológusok is. Kerekasztal-beszélgetést terveznek a magyar fürdők helyzetéről, valamint egy sport-fizioterápiai blokk is színesíti az idei nagygyűlés programját. Kalics Gabriella, a Ligetszépe Gyógyászat gyógyászati vezetője céljuknak nevezte az egyre magasabb színvonalon, elhivatottsággal végzett munkát. – A konferencián közös kutatási eredményeket tudnak megosztani – mondta.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.