Húsz atomerőmű építését tervezi hét uniós állam

Az atomenergia a 2030–2050 közti időszakban az unió áramszükségletének mintegy 15-16 százalékát fogja fedezni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 11. 14:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az atomenergia és a megújítható energiaforrások keveréke az egyetlen biztonságos forgatókönyv Csehország jövőbeni energiaszükségletének fedezésére – jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő Prágában az Európai Atomenergia-ügyi Fórumot megnyitó beszédében. Hangsúlyozta: közép-európai körülmények között egy biztonságos energetikai rendszer nem működhet atomenergia nélkül. Az atomenergia az áramtermelés stabil, biztonságos és alacsony szennyezettség-kibocsátású forrása.

Kadri Simson energiaügyekért felelős európai biztos a fórumon a távirati iroda ismertetése szerint azt mondta, hogy az Európai Unió a következő évtizedekben mintegy 350–450 milliárd eurót fordít a jelenlegi atomenergia-kapacitások fenntartására. 

Az atomenergia a 2030–2050 közti időszakban az unió áramszükségletének mintegy 15-16 százalékát fogja fedezni.

 – Ezekre a beruházásokra azért van szükség, mert nélkülük az uniós államok atomerőműveinek egy részét századunk harmincas éveiben már be kellene zárni. 

A következő évtizedekben hét európai uniós tagállamban húsz új atomerőmű építése is tervben van.

– Az atomenergia fejlesztése válasz az energiaválságra és a klímaváltozásokra is – hívta fel a figyelmet Eduard Heger szlovák kormányfő. A politikus szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy az atomerőművek élettartama átlagosan nyolcvan év.

– Az energiaválság következtében Európa példátlan geopolitikai nyomásnak van kitéve – vélte Petr Fiala. Szerinte ezért elsősorban Oroszország a felelős, de hibáztak az európai államok is, amikor alábecsülték az energiabiztonság szerepét. – A megoldások keresésekor Európa nem mondhat le alapelveiről, de az energiapolitikáját lényeges módon át kell alakítani – hangsúlyozta a cseh miniszterelnök. 

Csehország ebben a fél évben az Európai Unió soros elnöki tisztségét is betölti, ezért rendezték itt az atomenergetikai fórumot.

Borítókép: Paks II látványterve (Forrás: Paks II projekt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.