Bíznak a befektetők Magyarországban

Azon dolgozik a kormány, hogy mérsékelje a szankciók káros hatásait. A magyar gazdaság szempontjából jó hír, hogy a külföldi befektetők érdeklődése az ország iránt nem tört meg a kedvezőtlen nemzetközi körülmények ellenére sem.

2022. 12. 02. 5:45
null
2022.06.01. BMW Group Gyár Debrecen - Alapkőletétel Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság Fotó: Móricz-Sabján Simon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az energiaválság, a szankciós politika és az arra adott orosz válaszok az Ukrajna ellen folytatott invázióval jelentős mértékben rontották a nemzetközi gazdasági környezetet. A magyarországi baloldal ezzel szemben a nehézségeket igyekszik a kormány nyakába varrni. A többi között arról beszélnek, hogy a befektetők nem bíznak Magyarországban. Ez az állítás azonban messze áll a valóságtól.

A minapi hír volt, miszerint a BMW akkumulátor-összeszerelő üzemet is létrehoz épülő debreceni gyárában. A beruházás összértéke így eléri a nyolcszázmilliárd forintot. A fejlesztés Magyarország történetének harmadik legnagyobb zöldmezős beruházása lesz.

A neves brit gazdasági lap, a Financial Times azt írta, hogy 2031-re Magyarország és azon belül Debrecen központi szerepet tölthet be az európai akkumulátorgyártásban, azaz ennek köszönhetően az elektromos közlekedésben.

Ez csak egy példa a sok közül, ami azt mutatja, hogy nem fordítottak hátat az országnak a külföldi befektetők.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője nemrégiben jelezte: kedvező, hogy a BMW kétmilliárd euróra növelte a debreceni gyárának beruházási összegét, valamint a Mercedes újabb négyszáz-, az Audi pedig százhúszmilliárd forint volumenű beruházást jelentett be. Ehhez hozzátette: ebben az évben eddig soha nem látott volumenű működőtőke-beruházást jelentettek be, ami bőven meghaladja a 4900 milliárd forintot.

– Fontos egyeztetésen vagyunk túl. Kétszázötven nemzetközi befektetővel tárgyaltunk a világ minden részéről. Erős az érdeklődés a magyar gazdaság és a magyar válságkezelési megoldások iránt – jelentette be a minap Varga Mihály a közösségi oldalán. A pénzügyminiszter közölte: 

tájékoztattuk a befektetőket arról, hogy a magyar gazdaság jelenleg az ötödik az uniós növekedési rangsorban. A rekordszintű foglalkoztatás és alacsony munkanélküliség erős alapot ad a válsághelyzetben.

Varga Mihály emlékeztetett arra is, hogy elsők között vagyunk az adócsökkentési rangsorban és hetedikek az adó-versenyképességi listán.

– A költségvetési hiánycélt tartjuk, a befektetői bizalom erős. Az elmúlt napokban többszörös kereslet mellett fogytak a magyar államkötvények. Dolgozunk tovább, az a célunk, hogy mérsékeljük a szankciók káros hatásait és Magyarország elkerülje a gazdasági visszaesést – tette hozzá a tárcavezető.

A Nemzetközi Valutalap (IMF) szerint Magyarországon jövőre ismét javulhatnak az egyensúlyi mutatók. Az elemzőik a térség egyik legnagyobb gazdasági növekedésével számolnak az idén. Az IMF úgy kalkulál, hogy a magyar bővülés a bruttó hazai termék öt százaléka körül alakulhat 2022-ben. A kutatásban az is szerepel, hogy az infláció 2023 végére egy számjegyűre csökkenhet. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) pedig hat százalékra emelte Magyarország idei gazdasági növekedési előrejelzését az előző, júniusi jelentésben szereplő négy százalékról. Az Európai Bizottság szintén javította a magyar gazdaság idei teljesítményére szóló előrejelzését. Azzal számolnak, hogy a nyári előrejelzésükben várt 5,2 százalék helyett 5,5 százalékkal erősödik idén Magyarország gazdasága. Ez jóval felülmúlja a 3,3 százalékos uniós átlagot.

Borítókép: A debreceni BMW-gyár fejlesztése a valaha volt harmadik legnagyobb zöldmezős beruházás lesz itthon (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.