időjárás 26°C Fatime 2023. június 5.
logo

Még egy óriási kedvezményt kaptak a harminc évnél fiatalabb anyák

Pintér Balázs
2022.12.28. 22:12 2022.12.28. 22:31
Még egy óriási kedvezményt kaptak a harminc évnél fiatalabb anyák

Nem csak személyi jövedelemadót nem kell fizetniük a jövő évtől a fiatal anyáknak. A harminc évnél fiatalabb tanuló vagy nemrég diplomázó hölgyeknek ugyanis a diákhitelüket sem kell többé törleszteniük, ha szülnek vagy örökbe fogadnak.

A kormány családtámogatásokról szóló friss rendelete értelmében a jövő évtől a harminc éven aluli nők nemcsak teljes szja-mentességet élvezhetnek, de

a diákhitel-tartozásuk is megszűnik.

Ezt vissza nem térítendő támogatás formájában akkor tudják érvényesíteni a fiatal anyák, ha a felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy azok sikeres befejezését (jelesül az oklevél megszerzését) követő két éven belül gyermekük születik vagy gyermeket fogadnak örökbe.

A diákhitelt törlesztő nőknek eddig is járt kedvezmény: a második gyermek megszületése vagy örökbefogadása esetén a fennálló diákhitel-tartozása felét engedték el, majd a harmadik gyermeknél törlődött a teljes tartozás.

A korábbi bejelentések alapján 2023. január 1-jétől a harminc éven aluli anyák teljes szja-mentességet fognak élvezni. A kormány emellett több családtámogatási elem, így a babaváró támogatás és a falusi csok meghosszabbításáról is döntött.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.