időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Nőtt a 4iG árbevétele az első három negyedévben

Magyar Nemzet
2022.12.01. 08:43 2022.12.01. 09:21
Nőtt a 4iG árbevétele az első három negyedévben

A 4iG Csoport értékesítési árbevétele 196,7 milliárd forint volt az idei első három negyedévben, az előző év azonos időszakában elért 53 milliárd forint után; az első kilenc hónapot 7,7 milliárd forint veszteséggel zárta, míg tavaly ugyanebben az időszakban 2,9 milliárd forint adózott eredményt ért el – olvasható ki a vállalat konszolidált pénzügyi jelentéséből, amelyet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tett közzé szerdán. 

 

A veszteséget leginkább a tárgyidőszaki vállalatfelvásárlások és ahhoz kapcsolódó megnövekedett költségek okozták, ez a későbbi időszakokban a szinergiák kihasználásával jelentősen változhat – jelezte a 4iG Nyrt. lapunknak elküldött közleményében.

 

Ezen túl pénzkiáramlással nem járó tételek befolyásolták jelentősen az eredményt: a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardoknak (IFRS) való megfelelés miatt az újonnan felvett eszközökkel és kötelezettségekkel kapcsolatban elszámolt értékcsökkenés, a kamatráfordítás, illetve a számviteli politikák harmonizációja miatti szintén megnövekedett értékcsökkenés.

A vállalatcsoport kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) meghaladta az 55,1 milliárd forintot az idei első kilenc hónapban, az előző év hasonló időszakában elért 3,5 milliárd forintos EBITDA után.

 

A közlemény szerint az infokommunikációs cégcsoport működési hatékonyságát jelentősen javították a harmadik negyedévben bekövetkezett strukturális változások. Szeptember 1-jén új vállalatirányítási-szervezeti felépítést vezetett be a 4iG, amely a nagyvállalati működéshez igazította a cégcsoport központi irányítását.

 

Közölték azt is, hogy a harmadik negyedévben folytatódott a magyarországi és nyugat-balkáni távközlési vállalatok integrációja, amely rövid távon is javította a cégcsoport működési eredményeit.

Borítókép: a 4iG működési hatékonyságát javították a strukturális változások (Fotó: MTVA/Róka László)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.