A Hunguest kitart az ország legnagyobb szállodafejlesztési programja mellett

Ütemterv szerint halad a Hunguest Hotels ötvenmilliárd forintos felújítási programja, a lillafüredi Palotaszállótól azonban idén elbúcsúznak.

Szigeti Hajni
2023. 01. 31. 18:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tőzsdén jegyzett Opus Nyrt.-hez tartozó Hunguest Hotelsnél három szállodát érintenek a kormányzati takarékoskodási intézkedések következtében visszavont támogatások: a Hunguest Hotel Aqua-Solt, a Hunguest Hotel Freyát és a Hunguest Hotel Peliont. Détári-Szabó Ádám vezérigazgató a Turizmus.com-nak adott interjúban elmondta, felülvizsgálják a projektek műszaki tartalmát, a munkálatokat átütemezik, és saját forrásból elindítják a fejlesztéseket.

Détári-Szabó Ádám, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója. Fotó: Hunguest Hotels/Alex Rako

A Hunguest Hotels Magyarország történetének legnagyobb szállodafejlesztési programját menedzseli, javarészt saját finanszírozás mellett. 

Az ötvenmilliárd forintos összköltségvetés kevesebb, mint egyharmadát teszi ki a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési konstrukció keretében elnyert állami támogatás, a projektek támogatási intenzitása 25–50 százalék között mozog. A vezérigazgató úgy nyilatkozott, bíznak benne, hogy a turisztikai kormányzás a jövőben mérlegeli majd a fejlesztési pályázatok kiírásának lehetőségét a koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború közvetett hatásai és az energiaválság által sújtott turisztikai szektor számára.

Tizenkét szállodát érint a fejlesztési program, hiszen a Grandhotel Galya és a Lifestyle Hotel Mátra már nem tartozik szállodalánchoz. Ezek esetében a Hunguestnek megítélt támogatási összeget visszafizették a támogatónak.

Eddig már több mint 600 megújult szobát adtak át, 2021-ben elkészült a hévízi Hunguest Panoráma, tavaly pedig megnyitott a teljeskörűen felújított Hunguest BÁL Resort Balatonalmádiban és a Hunguest Bük keleti szárnya Bükfürdőn. Jelenleg üzemelés mellett zajlik az egerszalóki Saliris Resort Spa & Conference és a szegedi Hunguest Hotel Forrás fejlesztése.

2023-ban a tervek szerint további 800 új szobát adnak át, nyárig elkészül a Hunguest Bük nyugati szárnya, illetve még idén újranyit a hévízi Hunguest Hotel Helios és a gyulai Hunguest Hotel Erkel Munkácsy szárnya. Az egri Hunguest Hotel Flóra és a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Béke átadása 2024-ben várható, ezek kivitelezése teljes zárás mellett zajlik.

A legtöbb esetben a pincétől a padlásig felújítják a szállodákat, tehát nem csupán belsőépítészeti átalakításról van szó. 

A vendégek által elsősorban érzékelhető esztétikusabb terek mellett az épületek teljeskörűen megújulnak gépészetileg és energetikai szempontból is. Az építőipar a turizmushoz hasonlóan óriási kihívásokkal küzd, ugyanúgy érinti a magas energiaár, az alapanyagárak drasztikus emelkedése és a munkaerőhiány. Mindezek ellenére a felújítások ütemterv szerint haladnak, ami hatalmas eredmény a jelenlegi gazdasági környezetben.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a lillafüredi Hotel Palotával történő együttműködésük idén tavasszal véget ér. Ezzel kapcsolatban azt mondta, sikeres éveket tudhatnak maguk mögött, emelte a Hunguest fényét a Palotaszálló, viszont teljesen más termék, mint a többi hotelük.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a Mészáros-csoport érdekeltségébe tartozó Riva’s Hotels & Resorts Opatijában épülő új luxusszállodájának üzemeltetésére miért a Marriott branddal kötött megállapodást, azt mondta: a Hunguest Hotels a négycsillagos wellness-szállodák üzemeltetésében rendelkezik évtizedes tapasztalattal. A horvát piacon és az ötcsillagos szegmensben vannak tapasztaltabb szereplők. 2020 óta azon dolgoznak, hogy egységesítsék a portfóliót, ezt a célt szolgálja a megvalósuló fejlesztési programjuk, ugyanezen elgondolás mentén értékesítettek szállodákat és vásároltak tavaly egyet (Hotel & Eger Park), amely megfelel a stratégiai céljaiknak.


Borítókép: A tapolcai Hunguest Hotel Pelion (Forrás: Hunguest Hotels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.