Dolgozók százezreinek könnyíti meg a munkába járást a magyar kormány

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését.

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu2023. 01. 26. 9:49
null
Budapest, 2020. május 9. Munkások a Nyugati pályaudvar csarnokának felújításán 2020. május 9-én. Az állomás tetõszerkezetének felújítása május 8-án kezdõdött, a hét hónapig tartó munkálatok alatt az utascsarnok zárva tart. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mivel a szankciók miatt az üzemanyagárstopot fel kellett oldanunk, a munkába járás költségei is megemelkedtek. A teljes foglalkoztatottság megvédéséhez azonban biztosítanunk kell a munkaerő mobilitását, így a kormány arról döntött, hogy duplájára emeli a munkába járás kedvezményes költségtérítését” – mondta a Világgazdaság megkeresésére Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 

Míg eddig kilométerenként maximum 15 forintos adómentes költségtérítést tettek lehetővé a munkáltatók számára a jogszabályok, ez a gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára duplájára, azaz 30 forintra fog nőni. 

A minimális költségtérítés szintje is a duplájára emelkedik, a jelenlegi 9 forintról 18 forintra kilométerenként. Mindez összességében több százezer dolgozó munkába járását könnyítheti meg.

A munkaerőpiac továbbra is jó formában van: 4,7 millióan dolgoznak már több mint hat hónapja, miközben történelmi mélyponton volt tavaly az álláskeresők száma, 238 ezren kerestek állást, miközben 2010-ben ez a szám még közel 600 ezer volt. A háború és szankciók okozta helyzetben a bérek ráadásul a 2022. január–novemberi időszakban meg tudták őrizni a vásárlóerejüket, hiszen ebben az időszakban 3,4 százalékkal nőtt a reálbér. A V4-országok közül egyedül Magyarországon nőttek a reálbérek, a többi országban a reálkeresetek csökkenése volt tapasztalható a 2022-re rendelkezésre álló éves adatok szerint.

 

Czomba Sándor elárulta a VG-nek, hogy a mostani számítások szerint az infláció februárban vélhetően fordulni fog, év végére pedig minden esély megvan arra, hogy egy számjegyűre csökkenjen.

 

Mint a Magyar Nemzet megírta, idén év végére egy számjegyűre csökkenhet az infláció, az éves átlag 17,5 százalék körül várható a Magyar Bankholding friss makrogazdasági elemzése szerint.

Borítókép: illusztráció Budapesten dolgozó munkásokról (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.