Így szabadulhatunk meg a horvát kunától

A magyarok tömegénél lehetnek még megmaradt kunabankjegyek és -érmék, miközben Horvátországban januártól már euróval lehet fizetni. A kunát 2023 végéig váltják át a horvátországi bankok és posták euróra.

Magyar Nemzet
2023. 01. 03. 10:23
kuna euro
This photograph taken on September 26, 2022, shows a woman examining food items on a supermarket shelf displaying product prices in both Kuna and Euro currency, in Zagreb. - Croatia is counting down the weeks before switching to the Euro, while some in one of European Union's weakest economies question the timing amid challenged global security and rampant inflation. On January 1, the Balkan nation of 3.9 million people will bid farewell to its Kuna currency and become the eurozone's 20th member. The change comes less than a decade since the former Yugoslav republic, independent since 1991, joined the EU. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 1. kiemelten fontos dátum volt a horvátok életében a schengeni övezethez történő csatlakozás és az euró bevezetése miatt. Nagyon sok magyart is érint ez, mert mostantól nincs ellenőrzés a magyar–horvát határon, viszont sokaknál ott lapulnak még a tavalyi vagy korábbi nyaralásokra beváltott, de megmaradt kunabankjegyek és -érmék – hívta fel a figyelmet a fejleményekre a Bank360.hu.

Több százezer magyarnál lehet még kuna

Százezrek lehetnek érintettek, mivel a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint még a koronavírustól sújtott 2021-es évben is 548 ezer alkalommal látogattak magyarok Horvátországba, míg a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben egymilliónál is több ilyen utazás volt. 

A járvány csillapodása és a feloldások miatt tavaly tovább nőtt az adriai utak száma, 2022 első három negyedévében 680 ezer látogatás történt. A Bank360.hu adatai szerint is Horvátország a magyarok legkedveltebb üdülési célpontja: az augusztusi csúcs idején az utasbiztosítást kötők 36 százaléka az Adriára ment nyaralni.

A magyarok szépen fogyasztottak is, 2022-ben rekordösszeget hagyhattak Horvátországban, kilenc hónap után ugyanis 63,5 milliárd forintnál jártak a költések, ami jócskán meghaladja nemcsak a 2021-es 46,2 milliárdot, de a 2019-es 57,2 milliárdot is. A beváltott készpénzt pedig aligha költötték el az utolsó lipáig (a kuna fillérje), haza is hoztak belőle, és nem váltották vissza, hanem meghagyták a következő nyaralásra.

Így váltható be euróra a régi pénz

Magyarországon már nem váltják át a bankok a kunát euróra, így akinek maradt régi horvát pénze, annak Horvátországba kell utaznia vele. A váltási euró árfolyam már régóta ismert: egy eurót pontosan 7,5345 kunáért cserélnek be vasárnaptól. Az ország ATM-jeit is nagyrészt átállították már eurósra, január 1-jén is az automaták hetven százaléka csak eurót adott ki. A kétféle pénz január 15-ig forog párhuzamosan az országban, vagyis a boltokban addig lehet fizetni a megmaradt kunákkal. A vásárlók visszajáróként már eurót kapnak.

Az ezt követően megmaradt kunákat az Európai Központi Bank tájékoztatása szerint 2023. december 31-ig csak a horvátországi postákon, kereskedelmi bankokban és a Pénzügyi Ügynökség (FINA) egységeiben lehet átváltani euróbankjegyre és -érmére. Tranzakciónként száz kunabankjegy és száz kunaérme feletti átváltáskor a kereskedelmi bankok plusz térítést kérhetnek.

Aki 2023-ban nem utazik Horvátországba, viszont maradt kunája, 2024-től már csak a Horvát Nemzeti Banknál válthatja be a megmaradt pénzét. A bankjegyeket időkorlát nélkül átváltja a jegybank, az érméket 2025. december 31-ig cseréli be.

Az euróövezet más nemzeti központi bankjai 2023. január 1. és február 28. között térítésmentesen, rögzített átváltási árfolyamon váltanak be kunabankjegyeket. Az átváltható összeg ügyfelenként és tranzakcióként legfeljebb napi nyolcezer kuna lehet. Mivel Magyarország nem tagja az eurózónának, ezzel a lehetőséggel a magyarok nem élhetnek a Magyar Nemzeti Banknál.

A bankoknál volt döccenő

Bár a legtöbb horvátországi bank zavartalanul állt át az euróra, voltak olyan fiókok, amelyek csak hétfő délután nyitottak ki, meg kellett várniuk ugyanis, hogy a teljes számítógépes rendszer átálljon az új pénznemre. A kunában tartott megtakarításokat és hiteleket is átváltották euróra. Szintén kedvező, hogy január 15-ig minden készpénzfelvétel díjmentes lesz Horvátországban – írta a Világgazdaság.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.