Mától jegyezhető az új szuperállampapír

Mindkét befektetési konstrukció kamatozása az előző évi átlagos inflációhoz igazodik.

Magyar Nemzet
2023. 01. 19. 11:05
null
állampapír Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben természetes személyek számára az új Prémium Magyar Állampapírból (PMÁP), amelyeket január 19-től, azaz mától lehet jegyezni. Az egyik a négyéves futamidejű 2027/K, a másik a hétéves 2030/I. Mindkét állampapír kamatozása az előző évi átlagos inflációhoz igazodik, a négyéves papír efölött 0,75 százalékpont, a hétéves pedig 1,5 százalékpont kamatot fizet – írja a Bank360.hu

Mivel a 2022-es átlagos infláció 14,5 százalékos volt, a PMÁP 2027/K kötvény induló kamata 15,25 százalék, a 2030/I állampapíré pedig 16 százalék. Egy természetes személy összesen legfeljebb 250 millió forintnyit jegyezhet egy-egy sorozatból.

A PMÁP-ot a Magyar Államkincstár, a CIB, a K&H, az MKB, a Raiffeisen, az OTP, a Takarékbank és az UniCredit fiókjaiban, a Concorde Értékpapír Zrt., az Equilor Befektetési Zrt., az Erste Befektetési Zrt., a Fundamenta, a Gránit Bank, a Hold Alapforgalmazó, az SPB Befektetési Zrt. irodáiban, valamint a Magyar Posta kijelölt postáin vásárolhatják meg az ügyfelek. Továbbá az interneten az államkincstáron keresztül is.

A PMÁP jelenleg a legnépszerűbb lakossági állampapír. Az ÁKK adatai szerint 2023. január 12-én az állománya már meghaladta a 4321 milliárd forintot – emlékeztet a Bank360.hu.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.