Vége a bejelentési kötelezettségnek a gabonapiacon

Biztosított hazánk élelmiszerellátása, már nincs szükség az intézkedésre.

2023. 01. 19. 12:11
null
Odessza, 2022. június 24. Frissen aratott árpát és búzát rakodnak egy gabonaraktárban, a dél-ukrajnai Odessza környékén 2022. június 23-án. ENSZ Élelmezésügyi és Mezõgazdasági Szervezete (FAO) szerint az Ukrajna elleni orosz háború globális élelmiszerválsággal fenyeget. MTI/EPA/STR Fotó: STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivezeti a gabonakiviteli bejelentési kötelezettséget a kormány – jelentette be Nagy István. Az agrárminiszter tájékoztatása szerint hazánk élelmiszerellátása biztosított, az Európában kialakult gabonapiaci helyzetre tekintettel pedig már nincs szükség az intézkedésre.

Az ukrán gabonaexport dinamikus növekedése miatt csökkent a kereslet a kelet-európai uniós tagállamok terményei iránt.                                                                                                          Fotó: Vajda János

– A 2022 februárjában kirobbant háború az akkori körülmények között a magyar gabona gyors ütemű, nagy volumenű kiáramlásának kockázatát rejtette magában, tekintettel az orosz és ukrán gabonaexport kritikus méretű fennakadása okozta globális ellátási félelmekre – emlékeztetett a tárcavezető.

A bejelentési kötelezettség fontos funkciót töltött be, hiszen ezáltal folyamatos és naprakész információ állt rendelkezésre a Magyarországról kiszállításra szánt terményekről.

 –Az intézkedés megteremtette az esetleges beavatkozás lehetőségét, ugyanakkor nem okozott fennakadást az exportban, hiszen az előzetes adatok alapján mindkét fő gabonafélénkből, kukoricából és búzából is 2-2 millió tonna körüli kivitelre kerülhetett sor 2022-ben – mutatott rá. 

Majd megjegyezte: az állam nem avatkozott bele a piac működésébe, ennek ellenére egyes gabonapiaci felvásárlók a bejelentési rendszerre való hivatkozással sajnálatos módon visszaéltek erőfölényükkel a gazdálkodókkal szemben.

A tárcavezető szerint a piaci helyzet mára alapvetően megváltozott, hiszen a 2022 augusztusától fokozott ütemben beindult az ukrán export, a világpiacra azóta is jelentős mennyiség kerül az ukrán gabonából. Az ukrán kivitel dinamikus emelkedése miatt ráadásul az összes kelet-európai uniós tagállam gabonája iránti keresletet csökkent. 
Borítókép: illusztráció (Fotó: STR)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.