Drágul és lassult a Balaton-parti ingatlanpiac

A lassulás jelei a balatoni ingatlanpiacon is érezhetők, a 2021-es évhez képest lassuló ütemben, de még mindig átlagosan tíz százalék körüli az áremelkedés mértéke. Az új építésűek esetében korszerű megoldásokkal találkozhatunk, a műszaki tartalom a négyzetméterárakban is megmutatkozik. A déli parton még mindig olcsóbbak a nyaralók.

M. Orbán András
2023. 02. 12. 7:55
Siófok Balaton nyaraló Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általánosságban elmondható, hogy a Balaton változatlanul nagy népszerűségnek örvend a magyarok körében, a főváros mellett kiemelt lokációnak számít a hazai ingatlanpiacon – válaszolta lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House pr- és elemzési vezetője. Hozzátette, míg a pandémia éveiben egész éves kereslet jellemezte ezt a területet, tavaly visszatért a szezonalitás a balatoni ingatlanpiacra, az év végén pedig mindenütt egységesen csökkent a kereslet.

 

Siófok még mindig népszerű és keresett település
Fotó: Vasvári Tamás

 

Siófok még mindig az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb település. A Balaton a déli parton lassabban mélyül, így a kisgyerekesek körében kedveltebb az északi partnál, a négyzetméterárak is kedvezőbbek, mint északon, bár itt is egyre inkább a tótól távolabbi területeken lehet megfizethető árú nyaralót találni.

Az OTP Ingatlanpont szakértői lapunk megkeresésére arról számoltak be, a térség ingatlanpiaca messze elmarad a megelőző években tapasztaltaktól. A hirdetési árak nem csökkennek, ugyanakkor a használt ingatlanoknál van nagyobb lehetőség ármérséklés elérésére, itt akár tízszázalékos vagy nagyobb alku is elképzelhető, főként, ha a tulajdonos évek óta nem költött az ingatlanára, de a kért árat a hirdetésekben látott árak szintjére emelte.

 

Milliós négyzetméterárak a tóparton

 

Benedikt Károly kiemelte, az új építésű ingatlanok piacát vizsgálva a kínálati és tranzakciós adatok alapján fővárosunk után a legdrágább települések a Balaton partján helyezkednek el, és ahogyan írtuk, a falusi csokos települések között szintén a Balaton-partiak a legdrágábbak. Számos település átlagos négyzetméterárai pedig felülmúlják a budapesti értékeket is – mutatott rá.

A kiemelkedő lokáció mellett a műszaki tartalmat is meg kell fizetni a Balaton-parton: általános a hőszivattyús fűtési rendszer alkalmazása, valamint a legtöbb esetben mennyezeti hűtés-fűtés fokozza a kiváló energetikai tulajdonságokat.

A balatoni új építésű ingatlanok piacán – a tavalyi harmadik negyedév adatai szerint – az elérhető átlagos négyzetméterárakat vizsgálva megállapítható, hogy néhány kivételtől eltekintve (az összes értékesítés alatt álló projekt megközelítőleg tíz százaléka) egymillió forint felett vannak, de a magasabb minőségű, kivitelezésű, luxuslakások piacán ennél jóval magasabb árakkal is találkozhatunk. A 2022-es első negyedév árszintjéhez képest átlagosan tízszázalékos áremelkedés tapasztalható a harmadik negyedévben.

Az OTP Ingatlanpont adatai alapján Siófokon a kertvárosban is egymillió forint környéki négyzetméterárak jellemzőek a két-három egységes társasházakban, a Balatontól 2-3 kilométerre. A vízparti új lakások négyzetméterára a tó déli településein 1,7 millió forinttól indul és 2-2,5 millió forintig szóródik.

Ami a beruházásokat illeti, a szakértői válasz kiemeli, több projekt leállt a csökkenő érdeklődés miatt. A beruházók nem tudnak értékesíteni, viszont az árakat nem akarják csökkenteni, mert az energiaárak emelik az építési termékek előállítási költségét, gyakran építőanyag-hiány van, megrendeléskor nem ismert a végleges ár.

A Balatonnál sem ismeretlen a millió forint feletti négyzetméterár, a házaknál korszerű műszaki megoldásokat alkalmaznak
Fotó: Kurucz Árpád

 

Későn térülő, értékálló befektetés a Balaton-part

 

Az elmúlt időszakban jelentősen változott az idegenforgalmi hasznosítás jövedelmezősége – hívták fel a figyelmet az OTP Ingatlanpont szakértői. A korábbi elvi számítás, miszerint tíz éven belül megtérül az ingatlanbefektetésünk, a mai áraknál 15-20 évre is nőhet – tették hozzá.

Befektetői szempontból ma a Balaton nem kifejezetten keresett, ugyanakkor a tavat adottságai mindig vonzóvá teszik a turisztikai szezonban és a fejlesztések sem álltak meg. A balatoni ingatlan mint befektetés mellett szóló érv az értékállóságba vetett bizalom. Kulcskérdés, hogy aki most szeretne ingatlant hasznosítani vagy vásárolni a térségben, annak kifejezetten érdemes szakemberek segítségét kérni a piaci lehetőségek maximalizálása érdekében.

 

Ötvenmillió forint körüli nyaralók

 

Az új építésű lakások közvetett versenytársai a használt ingatlanok, a vevők többsége is ezen a piacon nézelődik, pontosabban döntési szituációban mérlegeli, hogy adott összegért milyen használt lakást vagy házat tud megvásárolni. Benedikt Károly válasza alapján az északi part a 2022-ben zárult adásvételek adatai alapján is drágább a délinél, a használt ingatlanok ára ezen a területen átlagosan 400-800 ezer forint körül mozog négyzetméterenként, amely ötvenmillió forint feletti átlagos ingatlanértéket jelent, és egyre gyakoribb a kétszázmillió forint feletti családi ház vagy nyaraló.

A Balaton déli partján minimálisan alacsonyabb a használt ingatlanok négyzetméterára, de a Balaton fővárosának számító Siófokon a vízpartközeli ingatlanokért a kétmillió forint feletti négyzetméterárat is hajlandóak voltak már megfizetni a vevők. A balatoni ingatlanpiac egészéről elmondható, hogy ugyan a 2021-es évhez képest lassuló ütemben, de még mindig átlagosan 10-20 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.