Hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg a kormány új hitelprogramja

A mai nappal elstartolt minden idők egyik legnagyobb, vállalatoknak szóló hitelprogramja. A Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram termékei, mérettől függetlenül, valamennyi cég helyzetén hivatottak segíteni.

Horváth Éva
2023. 02. 01. 15:22
null
Budapest 20160402 Egyéb Eximbank székháza, Nagymező utca 46-48. Eximház. Épület külső. Fotó: Teknős Miklós TEK Népszabadság Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború és a magyarok által elutasított szankciók gazdasági hatásai egyre inkább éreztetik hatásukat. Az energiaárak, az alapanyagárak és az infláció is az egekbe szökött, így a közepes és a nagyvállalatok is egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. 

A kormány a vállalati szektor megtámogatására február első napjától, hétszázmilliárd forintos kerettel megnyitotta a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot (BGH), ami olcsó forrást biztosít a vállalkozások számára – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). A vállalatok méretbeli korlátozás nélkül igényelhetik a kedvezményes hitelt, vagyis a kkv-k mellett a nagyvállalatok is pályázhatnak rá.

Szemben a jelenleg elérhető húszszázalékos kamatokkal, a program hiteltermékei a futamidő végéig fix kamat mellett érhetők el, forinthitel esetén jellemzően legfeljebb hat, euróhitel esetében maximum 3,5 százalékon. A BGH az energiahatékonyságot javító beruházásokhoz pedig még ennél is kedvezőbb feltételeket kínál – emelte ki a GFM.
A Baross Gábor újraiparosítási hitelprogrammal a kormány 2023-ban már mintegy háromezermilliárd forintnyi, azaz a GDP négy százalékának megfelelő finanszírozási forrást biztosít a vállalatok számára a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi-kártya-programokon keresztül. A részletekről az Eximbank honlapján lehet tájékozódni – fűzte hozzá a közlemény.

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a programban – írja a Bank360.hu. A beharangozása óta a cégek körében is óriási az érdeklődés, már most sorban állnak a hitelért, pedig a részletszabályok egy része még nem világos. Ami biztos, hogy minden vállalati hitelezéssel foglalkozó bank gőzerővel készült a mai startra. 

A hitelt biztosan lehet majd kérelmezni a CIB-nél, a Raiffeisennél, az UniCreditnél, az OTP-nél, a K&Hnál, a Gránit Banknál, a Magyar Bankholdingnál és az Ersténél – válaszolták az érintett hiteltintézetek a Bank360.hu kérdésére.

Egyelőre azt lehet hivatalosan tudni a 2023. december 15-ig tartó programról, hogy a Exim biztosította hétszázmilliárd forintos keretösszegből 450 milliárd forintot beruházási célra, 150 milliárdot forgóeszközökre, százmilliárdot pedig zöld hitelcélokra szánnak.

A programon belül lesznek beruházási, forgóeszköz- és zöldhitelek is. A BGH egyik célja az, hogy a jelenlegi magas piaci kamatok idején olcsó forrásokhoz juttassa a vállalkozásokat. A bankok zöménél a forgóeszközhitel a legnépszerűbb, de várható, hogy sok cég a Magyar Nemzeti Bank Növekedési hitelprogramjában (NHP) korábban felvett, 2023 során nagy összegben lejáró kölcsöneiket refinanszírozzák majd az új forrásból.

Borítókép: Illusztráció  (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.