Mosógépteszt: Bőséges a kínálat, ezért még nehezebb választani

Bár számos háztartás még híján van mosogatógépnek, szárítógépnek, önműködő porszívónak vagy éppen házi mozinak, mosógép nélkül szinte már elképzelhetetlen egy otthon 2023-ban. Talán ezért is olyan nagy a piacon a választék, ami nem könnyíti meg a dolgunkat, ha mosógépet vásárolnánk. Mi alapján döntsünk, és hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb darabot ár-érték arányban?

Horváth Éva
2023. 02. 09. 14:52
null
Névtelen (Facebook-borító) - 1
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) minden évben teszteli az aktuális mosógépkínálatot. Idén a nemzetközi szervezetekkel együttműködve, az EN 60456 nemzetközi előírás alapján vizsgált márkák – BEKO, Bosch, Candy, Gorenje, Grundig, Haier, Ikea, Indesit, LG, Miele, Samsung, Whirlpool – 61 termékét vették górcső alá. A felültöltős mosógépek kevésbé népszerűek, a kínálat is kisebb belőlük a boltokban, ám vannak, akik erre esküsznek, ezért az 55 tesztelt elöltöltős típus mellé ebből a típusból is bekerült hat darab – tájékoztatott a TVE. 

Az egyesület munkatársai több szempont alapján is értékelték a mosógépeket. Ezek a mosási, öblítési és centrifugálási hatékonyság, az energia- és vízfogyasztás, a zajkibocsátás, valamint a használhatóság voltak. 

A teszt készítői pontosan ugyanazt a módszert alkalmazva pontozták az eredményeket, és a végén súlyozással alakult ki a végső sorrend – fűzték hozzá. 

Bármely márkát is választjuk, óvakodjunk a zajos szerkezetektől, amelyek képesek elviselhetetlenné tenni két-három mosást egymás után.                                Fotó: Tudatos Vásárlók Egyesülete 

A végeredménybe a legnagyobb súllyal – 45 százalékkal – természetesen a mosási hatékonyság számított bele. A Miele mosógépek teljesítették a márka nevéhez fűzött elvárásokat, viszont érdekes, hogy nem a legdrágább vizsgált termékük – a Miele WWR 860 WPS PowerWash TwinDos, amely 805 000 forintos átlagáron érhető el – mosási hatékonysága volt a legjobb. Az a termék, amely ebből a szempontból megelőzte a borsos árú gépet, ugyancsak Miele márkájú – a Miele WWG 660 WCS –, ám átlagára majdnem fele az előzőnek: 438 000 forint, amely egyben dobogós helyezést ért el a tesztben. 

Ami igazán jó hír, hogy kedvezőbb áron elérhető mosógépek is szerepeltek kiválóan ebben a kategóriában. Például a Whirlpool FFB 7238 BV PT, amely 140 ezer forintos átlagáron beszerezhető – hangsúlyozták a teszt készítői. Ez utóbbi egyébként öblítési hatékonyság (ami azt mutatja, hogy mennyi mosószer marad a ruhákban öblítés után) tekintetében jobban is szerepelt az amúgy remek mosási hatékonysággal rendelkező Miele mosógépeknél. S ez fontos szempont lehet számunkra, különösen akkor, ha érzékeny a bőrünk és oda kell rá figyelnünk, hogy lehetőleg ne maradjon mosószer a kimosott ruhákban.

A centrifugálási hatékonyság bajnokai a Samsung termékei lettek. A szóban forgó kategóriában ezek közül több termék is a lista élén végzett. S mellettük szól még, hogy ezzel együtt sem tartoznak a legzajosabb mosógépek közé. 

Szemben az Indesit BTWL50300, a Gorenje WNEI94BS vagy a Candy CS 1072DE/1–S termékekkel, amelyeket a teszteredmények alapján semmiképp nem javasolják azoknak a fogyasztóknak, akik csendes mosógépet keresnek. Bár a Candy CS 1072DE/1–S mellett szól, hogy energia- és vízfogyasztási szempontból szép eredményeket ért el, nem biztos, hogy ez mindig vigaszt nyújt majd a hangzavarban. Ellenben a Samsung WW 90TA046TE a maga 175 ezer forintos átlagárával például egy azon mosógépek közül, amelyek jó energia- és vízfogyasztási eredményeket produkáltak, továbbá a mosási hatékonyságuk is megfelelő. Hátránya talán annyi, hogy elég hosszú lefutásúak a programjai. 

A tesztek alapján úgy tűnik, valamilyen kompromisszumot szinte mindegyik mosógép esetén kötnünk kell. Nem elég csak márka vagy ár alapján döntenünk. Az sem mindegy, hogy mennyire könnyű a mindennapi használata, macerás-e a ki- és bepakolás. 

S végül, de nem utolsósorban, hogy ne maradjon a nyakunkon a régi mosógép, kérjük az új terméket szállító boltot, hogy vegye át feleslegessé vált készülékünket, hiszen erre jogszabály kötelezi. Ha ez valamiért nem megoldható, akkor keressünk fel a régi szerkezettel egy hulladékudvart.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: TVE)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.