időjárás 12°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Szlovén szakembereket is bevonnak a magyar erdősítésbe

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, FB
2023.02.04. 13:10 2023.02.04. 14:44
Szlovén szakembereket is bevonnak a magyar erdősítésbe

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás területén, mindkét ország fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását – mondta Nagy István agrárminiszter Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.

A két tárcavezető a Rábavidéken találkozott a magyarországi szlovén kisebbség helyi vezetőivel, és közösen megtekintettek egy rábavidéki mintagazdaságot.

Nagy István a találkozó után arról beszélt, hogy Magyarország minden eddiginél nagyobb erdősítési program végrehajtásának időszakát éli. Az ország fával borított területeinek arányát 2030-ig 23-ról 27 százalékra kívánják növelni, amiben a szlovén erdészeti szakemberek segítségére és tapasztalataira is számítanak – számolt be az MTI.

Az agrárminiszter közölte: a magyar kormány 

az állami erdőgazdaságokat nonprofit jellegűvé alakítaná át. 

Hozzátette: a jövőben sokkal hangsúlyosabb szerepet kívánnak adni a fenntarthatóságnak, a természeti értékek megóvásának, és csökkenteni szeretnék az állami erdészetetek gazdasági jellegét.

Nagy István arról is beszélt, hogy Magyarországon és Szlovéniában is egyre több a vaddisznók okozta vadkár, ezért gyérítésre van szükség. Hozzátette: 

az afrikai sertéspestis, amelyet Magyarországon csak a vaddisznókban mutattak ki, szerencsére sem a Dunántúlra, sem Szlovéniába nem jutott el. 

Továbbra is fontosnak tartják, hogy a két ország összehangolja állategészségügyi intézkedéseit.

Irena Sinko hangsúlyozta: a határ mindkét oldalán meg kell őrizni a mezőgazdasági területek erre a vidékre jellemző „mozaikos szerkezetét”, és fokozottan kell támogatni azokat, akik hagyományos mezőgazdálkodást folytatnak. A miniszter kijelentette: szeretnének Szlovéniában is a felsőszölnökihez hasonló mintagazdaságot létrehozni. A hagyományos mezőgazdálkodást, a táj megóvását olyan kulturális értéknek nevezte, amely mindkét országban segíti a nemzetiségek megmaradását.

A megbeszélésen szóba került a közös agrárpolitika is. A magyar agrárminiszter arra hívta fel Irena Sinko figyelmét, hogy Magyarország elkötelezett a termelékenység és a gazdák versenyképességének javítása mellett – olvasható Nagy István közösségi oldalán.

Borítókép: Nagy István és Irena Sinko (Forrás: Nagy István Facebook-oldala)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.