A Silicon Valley Bank brit érdekeltségének már megvan az új tulajdonosa

A londoni központú globális bankóriás, a HSBC vette meg a csődbe jutott amerikai Silicon Valley Bank (SVB) brit érdekeltségét. A hétfői bejelentés szerint a bankóriás egy font jelképes összegért vette át az ellenőrzést a Silicon Valley Bank UK Ltd. (SVB UK) felett.

Magyar Nemzet
2023. 03. 13. 17:07
null
BRITAIN-BANK-ECONOMY-MARKET-FINANCE Fotó: JUSTIN TALLIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit technológiai szektor vállalatai körében komoly aggodalmat keltett az SVB csődje, amelynek nyomán a brit leánybankot is hivatalosan fizetőképtelenségi eljárás alá vették a brit hatóságok az elmúlt hétvégén. Az ágazat számos cégének pénzügyeit kizárólag az SVB UK kezelte. 

A londoni pénzügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint azonban a HSBC-tranzakció biztosítja, hogy a Silicon Valley Bank volt brit érdekeltségének ügyfelei a normális ügymenetnek megfelelően változatlanul hozzáférhetnek betéteikhez és a pénzintézet szolgáltatásaihoz, ugyanúgy, mint eddig – adta hírül a távirati iroda.

A HSBC a legnagyobb európai bankcsoport és globálisan is a legnagyobb pénzügyi szolgáltatók közé tartozik. Mérlegfőösszege megközelíti a háromezer milliárd dollárt, világszerte 220 ezer alkalmazottat foglalkoztat és 39 millió ügyfele van, közülük 14 millió Nagy-Britanniában. A brit pénzügyminisztérium ismertetése szerint a HSBC és az SVB UK közötti tranzakcióban a tárcával konzultálva a Bank of England – a brit jegybank – járt el elsődleges közreműködőként a 2009-es pénzügyi válság után hozott brit banktörvény alapján. A minisztérium hangsúlyozta, hogy az átvételi tranzakció nem igényelt közpénzt.

A HSBC Holdings a Londoni Értéktőzsdén hétfőn közzétett beszámolójában megerősítette, hogy nagy-britanniai leánybankja, a HSBC UK Bank plc. vette át egy fontért az SVB brit érdekeltségét. A HSBC tájékoztatása szerint az SVB UK követelésállománya a múlt pénteki helyzet alapján hozzávetőleg 5,5 milliárd font (2390 milliárd forint), betétállománya mintegy 6,7 milliárd font (több mint 2900 milliárd forint). Az SVB UK adózás előtti eredménye a 2022. december 31-én zárult pénzügyi évben 88 millió font volt.

A HSBC közölte, hogy az SVB UK átvételi tranzakciója azonnali hatállyal le is zárult. Noel Quinn, a HSBC-csoport vezérigazgatója a tőzsdei tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az SVB UK átvétele „stratégiai értelemben kiválóan” szolgálja a HSBC nagy-britanniai üzleti érdekeit, mivel megerősíti kereskedelmi banki részlegét és növeli a HSBC képességét az innovatív, gyorsan bővülő cégek, köztük a technológiai szektor kiszolgálására Nagy-Britanniában és világszerte.
Borítókép: Illusztráció   (Fotó: Justin Tallis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.