Felhúzta a feldolgozóipar fellendülése a februári beszerzésimenedzser-indexet

A külpiacok stabilan bővülnek: az import indexe négy százalékponttal, az exporté 1,8 százalékponttal lett magasabb lett a januárinál.

Magyar Nemzet
2023. 03. 01. 12:28
null
Mohács vágóhíd, élelmiszer, húsipar, mezőgazdaság, bonafarm ,Csányi Sándor, sertés
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A januári, mérsékeltebb bővülést követően ismét a feldolgozóipar fellendülését tükrözi a beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke, amely 56,5 pontra nőtt a januári 55 pontról – jelentette szerdán a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A most mért BMI-indexnél 1995 óta csak három évben volt magasabb a februári  érték.

A BMI ötven pont feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, ötven pont alatti értéke a recesszió felé történő elmozdulásra utal. A februári BMI ismét fellendülést mutat, a részindexek emelkedtek és bővülő tendenciára utalnak. A foglalkoztatás ötven pont felett maradt, és 0,5 százalékponttal magasabb értéken áll a januárinál. 

Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, ám az indexérték 0,5 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség indexe szintén bővülést jelez, az indexérték 2,3 százalékponttal nőtt. A szállítási átfutási idő értéke viszont tartósan ötven pont alatt maradt – emelte ki az MLBKT, ugyanakkor biztató, hogy 6,6 ponttal nőtt az index értéke. A vásárolt készletek indexe 1,7 százalékponttal kisebb a hónapban, de tartja bővülését.

A külpiaci mutatók stabil bővülésről tanúskodnak. Februárban az import indexe négy százalékponttal, az exporté 1,8 százalékponttal magasabb lett a januárinál.

A beszerzési árak emelkedése is tartós, 2,9 százalékponttal nőtt az index a múlt hónapban. A fellendülést mutató beszerzési mennyiség index 1,1 ponttal nőtt. A késztermékkészletek indexe 1,5 százalékponttal esett vissza ebben a hónapban.

Borítókép: Illusztráció  

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.